Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Αυτό είναι το νέο αριστερό ήθος της κυβέρνησης;;;

  • Γράφει ο Γρηγόρης Καλφέλης
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, 08/04/2015
Πρέπει ένας πολιτικός να σηματοδοτεί με το μοντέλο της ζωής του ορισμένες ηθικές αξίες; Όπως έλεγε ο γάλλος κοινωνιολόγους Pierre Bourdieu  η τήρηση μιας υποδειγματικής συμπεριφοράς θα έπρεπε να είναι ο κανόνας για το κρατικό ή κομματικό προσωπικό , κυρίως όταν αυτό αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των μειονεκτούντων ή των οικονομικά αδυνάτων ( ιδίως σε μια χώρα η οποία είναι έντονα φτωχοποιημένη, όπως η Ελλάδα). Υπό αυτή την έννοια ο πολιτικός είναι μια αντιπροσωπευτική μορφή που εκπροσωπεί με πρόδηλο τρόπο, δηλαδή με τη ζωή του κάποιες αξίες ή μια κοσμοαντίληψη!

Όμως στους δύο μήνες άσκησης της εξουσίας εκ μέρους της «αριστερής κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμφανιστεί κάποια εκφυλιστικά ή απαράδεκτα φαινόμενα  τα οποία  δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος μιας συνετής Αριστεράς.

Και θα αναφέρω τρία ενδεικτικά παραδείγματα :
1. Υπόθεση Κατρούγκαλου. Είναι η κλασική περίπτωση της  «σύγκρουσης συμφερόντων» (conflict of interest). Γιατί; Γιατί ο κ. Κατρούγκαλος από τη μια εκπροσωπεί ως Υπουργός το Δημόσιο συμφέρον και από την άλλη ταυτόχρονα – ως δικηγόρος- τα δικά του  επαγγελματικά συμφέροντα στο πεδίο ακριβώς στο οποίο δραστηριοποιείται ως μέλος της κυβέρνησης!
Και όμως ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας καλύπτει παράδοξα τον κ. Κατρούγκαλο, παρότι έχουμε να κάνουμε με  μια πολιτική συμπεριφορά που υπονομεύει ευθέως τη «σχέση αντιπροσώπευσης», η οποία συνιστά το θεμέλιο της δυτικής δημοκρατίας!

2. Οι βουλευτές και τα αυτοκίνητα. 
 Είναι η κλασσική περίπτωση κατά την οποία οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του έθνους με τις παχυλές βουλευτικές αποζημιώσεις ζουν απομονωμένοι στο δικό τους «γυάλινο πύργο» , όπως λέει και ο γερμανός φιλόσοφος Enzensberger. Τι εννοώ;
Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παίρνουν επτά ή οκτώ χιλιάδες ευρώ το μήνα , θέλουν επιπλέον –παρά την αντίθετη πρόταση του πρωθυπουργού – να έχουν στη διάθεσή τους και αυτοκίνητα το οποία «πληρώνονται» από τη Βουλή ( δηλαδή από την ίδια την ελληνική κοινωνία) !
Και όλα αυτά σε μια εποχή κατά την οποία τρία εκατομμύρια έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τελικά βεβαίως πετυχαίνουν το σκοπό τους, τουλάχιστον για εφέτος! Αν τούτο δεν αποτελεί προκλητική συμπεριφορά , τότε τι άλλο συνιστά;

3. Ο διορισμός συγγενικών προσώπων Υπουργών. 
Δυστυχώς στη σημερινή κυβέρνηση οι διορισμοί συγγενών έχουν ξεπεράσει κάθε  ανεκτό όριο !
Και αυτή η πρακτική αποτελεί το ακριβώς αντίθετο μέγεθος από αυτό που απαιτεί ο γάλλος φιλόσοφος Ρανσιέρ , ο οποίος λέει χαρακτηριστικά το εξής :
«Η απουσία οποιουδήποτε τίτλου ως προϋπόθεσης ανάληψης κυβερνητικών θέσεων  συνιστά την πιο μεγάλη αναταραχή που δηλώνει ο όρος δημοκρατία» ( «Daniel Bensaid Το διαρκές σκάνδαλο»).
Βεβαίως όλα αυτά συνέβαιναν και επί των προηγούμενων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων ( και ίσως πιο προκλητικά). Όμως από μια κυβέρνηση η οποία «αυτοοριοθετείται» ως αριστερή θα περίμενε κανείς ένα διαφορετικό πολιτικό και πολιτισμικό ήθος.

Το συμπέρασμα; Μια κυβέρνηση πρέπει να εκπέμπει το δικό της «αξιακό παράδειγμα». Και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει εκπέμψει απολύτως τίποτε! Και οι πολιτικοί είναι αναγκαίο να διαπαιδαγωγούν τους πολίτες με τις αξίες τους . Σε αυτό το επίπεδο ισχύει η ανυπέρβλητη διδαχή του Μεγάλου Φλωρεντίνου : « Segui il tuo corso , e lascia dir le gentil» , δηλαδή τράβα το δρόμο σου και άσε τον κόσμο να λέει  (Δάντης Θεία Κωμωδία).

O κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου