Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε», ήρθε η ώρα του Μνημονίου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε», ήρθε η ώρα του Μνημονίου

Του Γιώργου Παυλόπουλου, Ημερησία, 22/9/2015
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε. Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς. Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία».

Το συγκεκριμένο απόσπασπα της επιστολής που απέστειλε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον επανεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό συμπυκνώνει τη στάση και τις απαιτήσεις ολόκληρης της Ευρώπης, τόσο από τον ίδιο όσο και από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Μιας Ευρώπης η οποία είναι φανερό ότι θα επιδιώξει την ταχύτατη υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, ανάλογη εκείνης κατά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, ανεξαρτήτως των κομμάτων και προσώπων που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση.
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε», ήρθε η ώρα του Μνημονίου
Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι δηλώσεις που έκαναν δύο ακόμη κορυφαία στελέχη της Κομισιόν. Όπως είπε ο αντιπρόεδρός της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, «εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν εφαρμοστούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί πάλι πολύ γρήγορα».
Για να προσθέσει ότι από την εφαρμογή τους εξαρτάται και η όποια απόφαση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ο δε επίτροπος για θέματα Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις».
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετέφερε την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα και τη νέα της κυβέρηση, για να σημειώσει πως «η δέσμευσή σας ως προς την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος είναι κρίσιμη, ώστε να υπάρξει η διαφορά και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».
Όσο για τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, ήταν σαφέστατος: «Αναμένουμε αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος μετά την άμεση σύσταση της νέας κυβέρνησης», είπε, υπενθυμίζοντας την εκκρεμούσα δόση των 3 δισ. ευρώ που «συνδέονται με δύο λίστες προαπαιτουμένων τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων ή του επόμενου μήνα».
Και φυσικά, με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που ενδέχεται να μη γίνει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Handelsblatt.
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, που ανέφερε ότι η Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, τον συνεχάρη για την επιτυχία του, ενώ υπήρξε από την πλευρά της και αναφορά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει «μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που είναι οι συμφωνίες στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας (...) Θεωρούμε ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός, θα φροντίσει ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου