Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

«Αυτοί οι καινούργιοι ξεπερνάνε κάθε φαντασία...»

  • Αντώνης Καρακούσης
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 10/04/2015 
Ο γηραιός φίλος από τα παλιά που μας θυμάται όποτε τα πράγματα ζορίζουν, μας πήρε στο τηλέφωνο μεγαλοβδομαδιάτικα και πριν καν προλάβουμε να τον χαιρετίσουμε άρχισε τον αιχμηρό μονόλογό του για τη νέα κυβέρνηση και για όσα τη συνοδεύουν. «Αυτοί οι καινούργιοι αγαπητέ μου ξεπερνάνε κάθε φαντασία.Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναπεράσει από τον τόπο. Αλλοπρόσαλλοι, ο καθένας και μια γνώμη, τι ακούω, γέρος άνθρωπος, καθημερινά στα πρωινάδικα δεν περιγράφεται. Οποιος βγαίνει και μια διαφορετική άποψη. Αν συγκεντρώσει κανείς όσα αντιφατικά έχουν πει από τις εκλογές μέχρι τώρα θα κάνει σουξέ μεγάλο.


 Έβλεπα εκείνον τον Φλαμπουράρη πρωί - πρωί και ήταν να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Από τη μια χρειαζόμαστε τα λεφτά απαραιτήτως στις 24 Απριλίου και από την άλλη θα διαπραγματευόμαστε μέχρι την τελευταία ώρα και στο τέλος τι θα κάνουν, θα υποχωρήσουν, γιατί απλούστατα δεν τους συμφέρει, μας λέει ο υπουργός Επικρατείας. Το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσουν οι εταίροι το αποκλείει, δεν το λαμβάνει υπ' όψιν, ούτε αντιλαμβάνεται ότι εμείς έχουμε την ανάγκη και όχι οι άλλοι. Αλλά δεν είναι το μόνο, είναι κι ο τόνος, η ποιότητα των λόγων ,μιλάνε σαν να είμαστε στο καφενείο και λέμε ότι να 'ναι,χωρίς επεξεργασίες, χωρίς συνέπεια, κουβέντες στο βρόντο,λές και δεν αφορούν τη χώρα και την κοινωνία ολόκληρη.

 Έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα με αυτούς εδώ. Εντάξει, δεν λέω, Δημοκρατία έχουμε, να γίνεται και εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία,καμία αντίρρηση,αλλά ο τόπος είναι τόπος,δεν παίζουμε μαζί του, ούτε με τους πολίτες , που υπέστησαν τόσο και τόσα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Μόνο που μια καινούργια αρχή τώρα σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε με μείον 50% από τα σημερινά.Αυτό το απλό και λογικό , που ξέρει ο κόσμος όλος,αυτοί δεν τον καταλαβαίνουν; Δυστυχώς φίλε μου ,τα παιδιά - παιδιά τρόπος του λέγειν - δεν έχουν την απαιτούμενη στοιχειώδη συγκρότηση για να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν πραγματικά οποιαδήποτε συμφωνία.

Ποιος θα την κάνει και ποιος θα την εφαρμόσει;Ο Βαρουφάκης που γυρίζει συνεχώς γύρω - γύρω και δεν έχει κάτσει ακόμη στο γραφείο του; Ο σκληροπυρηνικός Λαφαζάνης που ανέθεσε τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση των Βαλκανίων, σε έναν συνδικαλιστή παλαιάς κοπής, ο οποίος την έβγαλε μια ζωή άβρεχτος; Για να μην αναφερθώ και στη Ζωή, που βιώνει τρέλα μεγαλείου. Η οικονομία μπαίνει ξανά στο ψυγείο,οι προβολές του πρώτου τριμήνου οδηγούν και πάλι σε ύφεση 3% το 2015 και αυτοί εδώ επαίρονται ότι αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, ενώ από τα καμώματά τους θα προκληθεί τρισχειρότερη. Για την έρμη την ανάπτυξη ,στην οποία ομνύουν πρωί - βράδυ, δεν κάνουν τίποτε.

Ποιος θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν και τις ελάχιστες επενδύσεις τις εμποδίζουν; Παίζουν στα ζάρια τις ζωές 2.000 εργαζομένων στις Σκουριές όταν η ανεργία είναι στο 25%,θέλουν να αναδιαπραγματευτούν το Ελληνικό και τα αεροδρόμια, όταν έως τώρα δεν έχουν παρουσιάσει ούτε ένα αξιοπρεπές επενδυτικό σχέδιο.Που αρχίζει και που τελειώνει η λογική του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχει μία και ξύνεις κάθε μέρα τον πάτο του βαρελιού και ανοίγεις ένα- ένα τα παλαιά βιβλία για να βγάλεις το μήνα.

 Για να μην μιλήσουμε για τον Ιούνιο όταν θα πάμε στους εταίρους και θα ζητάμε νέα ρύθμιση των χρεών και καινούργια χρήματα μεταξύ 30-40 δισ. ευρώ για να σταθεροποιηθούμε. Τότε είναι που θα δεν θα ξέρουμε από που μας έρχεται.Νομίζεις φίλε μου ότι θα μας ρυθμίσουν τα χρέη και θα μας δώσουν και νέα πρόσθετα χρήματα ,χωρίς να μας ζητήσουν και τούτο και τ' άλλο; Και επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να ταιριάξουν ούτε τα μικρά, φαντάσου τι έχεις να γίνει σαν μπλέξουν με τα μεγάλα. Στα λέω για να ξέρεις, μην μου πεις ,έπειτα από λίγο καιρό ,ότι δεν στα είπα. Γιατί απλά δεν βλέπω προκοπή,ούτε πρόοδο, παρά μόνο αναποδιές, οικονομικές και πολιτικές.

Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά τ' αρνί μου φαίνεται λάιο φέτος.Καλό Πάσχα και έχε το νου σου». Αυτά μας είπε και κατέβασε το ακουστικό πριν καν να προλάβουμε να αντιγυρίσουμε τις ευχές. Και επειδή έχει γίνει συνήθειο τα τελευταία χρόνια, είπαμε να σας μεταφέρουμε τη συνομιλία. Όχι για κανένα άλλο λόγο, απλώς για να είναι καταγεγραμμένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου