Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ. Πρόσωπα-«κλειδιά» στη νέα κυβέρνηση


Με πολιτικό όρκο και... χωρίς γραβάτα, ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με πολιτικό όρκο και... χωρίς γραβάτα, ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του Ηλία Μπενέκου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/9/2015
Στίγμα προθέσεων για το πώς σκοπεύει να κινηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να δώσει ο Αλ. Τσίπρας με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, καθώς τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις θέσεις-«κλειδιά» στο οικονομικό επιτελείο είναι εκείνα που θα αναλάβουν και το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές από τις πρώτες ώρες της επανεκλογής του ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως στόχο να προχωρήσει άμεσα «σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ενώ την ίδια ώρα και τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Ευρώπη είναι καθαρά και καλούν σε απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του «έσβηναν» και «έγραφαν» ονόματα στην προσπάθεια σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα, πριν από την ορκωμοσία του, είχε συνάντηση και με τον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις για τους νέους υπουργούς.
Με τα βασικά πρόσωπα που άσκησαν οικονομική πολιτική το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές θα πορευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται εκτός απροόπτου να παραμείνει στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τον Δ. Μάρδα και τον Τρ. Αλεξιάδη, ενώ δεν αποκλείεται συμμετοχή στο οικονομικό επιτελείο και του Ν. Χριστοδουλάκη.

Στη σύσταση ενός νέου κρίσιμου χαρτοφυλακίου «δημοσιονομικής προσαρμογής», που επί της ουσίας αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της εκτέλεσης των όρων της συμφωνίας, αναμένεται να προχωρήσει το Μαξίμου. Για τη θέση-«κλειδί» του νέου υφυπουργού, ο οποίος πιθανότατα θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, το όνομα το οποίο συζητείτο περισσότερο ήταν εκείνο του Γ. Χουλιαράκη. Στο οικονομικό επιτελείο παραμένει όπως όλα δείχνουν και ο Γ. Σταθάκης, αν και υπάρχουν σκέψεις για «σπάσιμο» του υπερυπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να μοιραστούν και άλλα χαρτοφυλάκια, σε κάποιο από τα οποία είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο Γ. Σακελλαρίδης.
προεδρος της βουλης << Για την τελική σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου σημαντική θα είναι η οριστικοποίηση του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, καθώς μπορεί να προκαλέσει «καραμπόλες». Για τη θέση αυτή συζητείται το όνομα του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη -σε περίπτωση που αποφασιστεί να καταργηθεί η συγκεκριμένη θέση- ενώ πιθανοί «μνηστήρες» είναι ο Ν. Βούτσης, αλλά και ο Θ. Δρίτσας. Σε περίπτωση που ο κ. Βούτσης αναλάβει πρόεδρος της Βουλής, τότε ως πιθανότερος υπουργός στο Εσωτερικών φέρεται ο Π. Σκουρλέτης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί κάποιο χαρτοφυλάκιο και στον κ. Δρίτσα. Το όνομα του καθηγητή Κ. Γαβρόγλου είναι εκείνο που συζητείται περισσότερο για το υπουργείο Παιδείας, ενώ πιέσεις δέχεται ο Ι. Μουζάλας για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είχε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι στις θέσεις που είχαν φέρονται οι Ν. Κοτζιάς στο Εξωτερικών, Ν. Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, ο Π. Νικολούδης για θέματα διαφθοράς, αλλά και οι Χρ. Σπίρτζης και Ν. Ξυδάκης, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παπάς στις θέσεις των υπουργών Επικρατείας. Στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου φαίνεται πιθανό να παραμείνει η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ συζήτηση έγινε και για τον Ν. Φίλη.
  • Οι ΑΝΕΛ
Στο υπουργείο Αμυνας φαίνεται ότι παραμένει και ο Π. Καμμένος, ενώ υπάρχει συζήτηση και για ανάληψη της θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 5-6 θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να έχουν οι ΑΝΕΛ, μεταξύ των οποίων την Ελ. Κουντουρά στον τομέα του τουρισμού αλλά και του Τ. Κουίκ (ενδεχομένως σε θέση υφυπουργού Επικρατείας, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση).

Σε κάθε περίπτωση, το νέο υπουργικό σχήμα θα κληθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες να... πέσει στα βαθιά, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη σκληρή συμφωνία που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να εφαρμόσει. Μεταρρυθμίσεις, ισοδύναμα που μπορούν να συμφωνηθούν ώστε να «αμβλυνθούν» ιδιαίτερα σκληροί όροι του μνημονίου, επιτυχής αξιολόγηση για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αποτελούν προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», δήλωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης, που αντικατέστησε την Πολιτική Γραμματεία. «Αμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους», ξεκαθάρισε, ενώ κάλεσε «με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».
  • «Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος»
    Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές από τις πρώτες ώρες της επανεκλογής του ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως στόχο να προχωρήσει άμεσα «σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ενώ την ίδια ώρα και τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Ευρώπη είναι καθαρά και καλούν σε απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.
  • Μνημόνιο
    Στη σύσταση ενός νέου κρίσιμου χαρτοφυλακίου «δημοσιονομικής προσαρμογής», που επί της ουσίας αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την εκτέλεση των όρων της συμφωνίας, αναμένεται να προχωρήσει το Μαξίμου. Για τη θέση-«κλειδί» του νέου υφυπουργού, το όνομα το οποίο συζητείτο περισσότερο ήταν εκείνο του Γ. Χουλιαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου