Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ σε βαρύ κλίμα

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ σε βαρύ κλίμα  
Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή τους 

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Για αρκετές ώρες το ραντεβού κορυφής ήταν «στον αέρα» – μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης, κάτι που δεν επιβεβαίωνε η Κομισιόν.


Ωστόσο, το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ για τις ελληνικές θέσεις – είναι χαρακτηριστικό ότι Σόιμπλε και Ντεϊσελμπλούμ έκαναν λόγο για συνεχιζόμενη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εκτός από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ - Κανέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.

Οι προτάσεις

«Λάβαμε και εξετάζουμε επιμελώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», επισήμανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είχε υποστηρίξει, το απόγευμα της Τρίτης, ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν φτάσει σε σημείο συμφωνίας».

Πάντως, αργά το απόγευμα της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016».

«Μη επαρκείς προτάσεις»

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, μετέδωσε ότι οι νέες προτάσεις της Αθήνας «δεν κρίνονται επαρκείς».

«Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Δεν είναι επαρκές και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Το βρετανικό πρακτορείο διευκρινίζει πως ο δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με τον όρο να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση δεν περιέχει καμιά λύση στη διαφορά μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Δήλωσε ακόμη ότι περιέχει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που οι πιστωτές δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν.

Για «ασαφές αναμάσημα» παλαιότερων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο έκανε λόγο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Δεν επιβεβαιώνει τη δυσφορία η Κομισιόν

Ωστόσο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και «άλλοι αξιωματουχοι της ΕΕ δεν ομιλούν εκ μέρους της Κομισιόν».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τη δήλωση αυτή αφού το Reuters μετέδωσε ότι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν πως η νέα πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν είναι επαρκής για να συναφθεί συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι μελετώνται οι προτάσεις της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και αυτής που έφθασε στη ΕΕ το πρωί της Τρίτης.

Συνεχίζοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον έλληνα Πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι περιέχει η νέα τρισέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τονίζει ότι αυτή καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους.

Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισ.. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Ντεϊσελμπλούμ:.«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν φτάσει σε σημείο συμφωνίας»

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν φτάσει σε σημείο συμφωνίας» δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Μιλώντας στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Nieuws, ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι οι δανειστές θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τις νέες προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, και υπογράμμισε πως το ελληνικό σχέδιο πρέπει να δίνει απαντήσεις στις προτάσεις των δανειστών.

«Ακούω πολλή αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά. Υποτιμούν την πολυπλοκότητα του τι ζητείται από αυτούς», δήλωσε ο Ντεϊσελμπλούμ και επέμεινε ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις της Αθήνας είναι «σοβαρές».

«Το ελληνικό σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να εκσυγχρονιστει» πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Reuters: Αισιόδοξη για συμφωνία την Τετάρτη η Αθήνα

Αισιοδοξία ότι οι διαφορές της Ελλάδας με τους εταίρους της μπορεί να ελαχιστοποιηθούν στη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει τη συμφωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη, εξέφρασε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της την Τρίτη με στόχο τη μείωση των διαφορών σχετικά με την πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει τη συμφωνία στη συνάντηση της Τετάρτης, μια πηγή κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει, και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το τρισέλιδο κείμενο που εστάλη προς τους θεσμούς, δεν είναι η ολοκληρωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μια περίληψη της αντιπρότασης, καθώς ολόκληρη η πρόταση αναμένεται να αποσταλεί εντός της ημέρας.

Η νέα πρόταση αποτελούσε ουσιαστικά προαπαιτούμενο από τους πιστωτές προκειμένου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει νόημα η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο τριών σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες μέσα στην ημέρα αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
ΤΑ ΝΕΑ: 09/06/2015 11:24 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09/06/2015 23:59 |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου