Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πιέσεις προς Τσίπρα από υπουργούς: «Δέξου την πρόταση Γιούνκερ»

  • Εντονη κινητικότητα στο Μαξίμου - Η Αθήνα φέρεται να επεξεργάζεται νέα πρόταση που θα καταθέσει στους εταίρους - Στελέχη απειλούν με παραιτήσεις
Πιέσεις προς Τσίπρα από υπουργούς: «Δέξου την πρόταση Γιούνκερ»


Την οριστική και ολέθρια κατάρρευση και την καταστροφή της χώρας επιχειρούν να αποτρέψουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία απευθύνονται πλέον απεγνωσμένα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να αποδχθεί την τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά κάποιες μαρτυρίες διεξάγονται έκτακτες συσκέψεις για την νομισματική μετάβαση (κάτι που η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης φαίνεται πως έχει αναλάβει ρόλο γεφυροποιού με την Ευρώπη και καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τον κ. Τσίπρα για την μοναδική δυνατότητα διεξόδου: να πει «ναι» στο δημοψήφισμα, να επιστρέψει την ύστατη ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κρατήσει τη χώρα ζωντανή.


Στην ίδια κατεύθυνση πιέσεις ασκεί και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιάς, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του, ειδικώς αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην χθεσινοβραδινή του στάση.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές και κάποιους υπουργούς, η προσπάθεια μεταστροφής των διαθέσεων του Πρωθυπουργού δεν φαίνεται εύκολο έργο.

Εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν αναλάβει την πρωτοβουλία για την οποία δέχεται εισηγήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κρούσματα διαφοροποιήσεων και τοποθετήσεων στελεχών υπέρ της παραμονής στο ευρώ, οι οποίες ενδεχομένως να συνοδευθούν και από παραιτήσεις.

Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι μετά τη νέα πρόταση από την ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Αθήνα και δίαυλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης με στελέχη της Κομισιόν ώστε να διαμορφωθεί νέα πρόταση.

Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Γιούνκερ χθες, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Κομισιόν ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς. Έπειτα από συνομιλία με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο κ. Γιούνκερ γνωστοποίησε στον κ. Τσίπρα πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, με την σύγκληση Eurogroup, χρειάζεται όμως μια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ο Πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα, πρόσθεσε ο κύριος Σχοινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου