Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Για νέο πακέτο βοήθειας η όροι θα είναι σκληρότεροι!

  • «Δυστυχώς η ελληνική πρόταση ήρθε αργά»
Ντάισελμπλουμ: Για νέο πακέτο βοήθειας η όροι θα είναι σκληρότεροι!

- Δεν είναι σίγουρο αν μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. - Reuters: Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα

Η Αθήνα χρεοκοπεί τα μεσάνυχτα, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα συνεδριάσει και αύριο για την Ελλάδα αλλα, όπως τόνισε, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη -στις 12.30 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας- ωστόσο, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με το αν είναι εφικτό να βρεθεί αύριο λύση στο ελληνικό πρόβλημα, επιρρίπτοντας ευθύνες για αυτό στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ακόμη πως δεν μπορούσε να δοθεί παράταση στην Ελλάδα καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πολύ αργά την πρόταση της.

«Δυστυχώς λήγει απόψε το πρόγραμμα», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η νέα ελληνική πρόταση θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι πλέον, οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι σκληρότεροι.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να περιμένουν να δουν αν ο ελληνικός λαός θα πει «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, προκειμένου να αποφασίσουν αν υπάρχει έδαφος για να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Ελλάδα.

«Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία μας οδήγησε σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση», τόνισε.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο αν μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει τελικά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Reuters: Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα

Πάντως, όπως μετέδωσαν το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Reuters, η βρετανική εφημερίδα Guardian αλλά και γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τωνΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να επιχείρησε να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα.

Το Reuters, επικαλούμενο πολλές ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (περίπου 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο ESM. Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ. από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου