Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» και δραχμή

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/06/2015
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά την ευθύνη επιβίωσης ενός λαού και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να το διασφαλίσουμε» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (ΕΡΤ), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιλογές της κυβέρνησης προκειμένου να υπηρετήσει αυτή την προτεραιότητα. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «θα επιβιώσει ο λαός, δεν χρεοκοπούν οι χώρες, μπορεί να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, οι λαοί επιβιώνουν». Απαντώντας σε ερώτημα εάν η επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, είπε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «όσοι με εκβιασμούς παραβιάζουν κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».


Οι χειρισμοί σε σχέση με το δημοψήφισμα και η συνολική στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τουλάχιστον δύο υπουργοί εμφανίζονται να έχουν διατυπώσει ενστάσεις και τη διαφοροποίησή τους προς τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, θέμα ευθείας διασύνδεσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έθεσε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς καμιά αντίδραση από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

«Για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου μονόδρομος η ευρω-υποταγή σε προτάσεις άγριας λιτότητας και στα μνημονιακά προγράμματα συνέχισης και κλιμάκωσης της κατεδάφισης και της λεηλασίας. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε όμηρος ούτε παγιδευμένη. Αντίθετα, διαθέτει, με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, πολλούς δρόμους για να αντιμετωπίσει όσους επιμένουν να επιβάλουν στον τόπο μας νεοαποικιακά δεσμά και ληστρικές πολιτικές. Το ισχυρό “Οχι” του ελληνικού λαού στις κάλπες της Κυριακής θα είναι πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο “ναι” σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα, που είναι αποφασισμένη, παρά και ενάντια σε όποιες προσωρινές δυσκολίες, να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια, τις δημοκρατικές παραδόσεις και το μέλλον του λαού μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ. Ο κ. Λαφαζάνης με την τοποθέτησή του «εργαλειοποιεί» ενδεχόμενη επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καθιστώντας σαφές ότι για τον ίδιο –και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση– θα είναι το «όχημα» για να στραφεί η χώρα σε «νέους δρόμους», τους οποίους, πάντως, αποφεύγει να προσδιορίσει. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς εννοεί δρόμους μακριά από «τα ευρωατλαντικά κέντρα εξουσίας», τα οποία, σε άλλο σημείο της δήλωσής του καταγγέλλει για «ωμό και αδίστακτο σχέδιο εκβιασμού».

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική ηγεσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κινηθεί με συναινετικούς όρους έναντι των εταίρων. Παρά το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι διατηρούνται ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, η αντίδραση της Αθήνας στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είναι ενδεικτική του φορτισμένου κλίματος. «Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης για τις δηλώσεις Γιουνκέρ, υπονοώντας ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν ψεύδεται. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον κ. Γιουνκέρ και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και επανέλαβε το αίτημά του για παράταση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες.

  • Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού
Με τη φράση «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις την επομένη του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής, εάν η απάντηση που θα επικρατήσει είναι το «ναι». «Θα σεβαστώ την επιλογή του λαού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, προανήγγειλε, ουσιαστικά, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με τρόπο τέτοιο, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», που θα δεσμεύσει στην εφαρμογή της πρότασης των εταίρων οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί από προσφυγή στις κάλπες. «Θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός» δήλωσε. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει δυνατότητα συνέχισης της διαπραγμάτευσης για να πετύχει ίσως κάτι καλύτερο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέτει τελεσιγραφικά προς τους πολίτες το κείμενο των εταίρων και τους ξεκαθαρίζει ότι εάν το αποδεχθούν, ανεξαρτήτως αν αυτό σημαίνει πολιτική ήττα για την κυβέρνησή του, θα το υποστούν ως νόμο, ακόμα και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. Στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως «όπλο» για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι.

"Πραξικόπημα" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Αντώνης Σαμαράς και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτικό διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου