Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Guardian: Το grexit θα ήταν η τραγωδία της Ευρώπης

Guardian: Το grexit θα ήταν η τραγωδία της Ευρώπης 
Η Αθήνα κοιτάζει στο βάθος του τούνελ με μόνο μια αχτίδα φωτός. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το σενάριο του απόλυτου σκοταδιού. Η ελάφρυνση χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να το αποφύγει, αναφέρει στο editorial του ο βρετανικός Guardian. «Η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να οδηγηθεί σε ένα μακρύ, σκοτεινό τούνελ με μόνο μια μικρή αχτίδα φωτός στο τέλος. Αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος αυτού του μήνα, η χρηματοδότηση για τις τράπεζες της θα μπορούσε να διακοπεί, αναγκάζοντας την Αθήνα για να εκτυπώσει ένα νέο νόμισμα.


Έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς τα μέσα για να πληρώσει για εισαγωγές βασικών αγαθών όπως καύσιμα και φάρμακα.

Μετά από λίγο ο πληθωρισμός θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει το χρέος, και μια υποτιμημένη δραχμή θα προσελκύσει επιπλέον τουρίστες: εκεί βρίσκεται αυτή αχτίδα φωτός.

Η δυσκολία, όμως, είναι ότι για να κλειδώσει το νέο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειρίζεται την οικονομία της καλά και να αυξήσει την αποδοτικότητα της βιομηχανίας της. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό και η τρέχουσα κατάσταση δεν εμπνέει καθόλου εμπιστοσύνη, τότε η ανακούφιση της υποτίμησης θα δώσει σύντομα την θέση της στον πανικό για τον πληθωρισμό.

Τουλάχιστον η Ελλάδα καταλαβαίνει ότι πλησιάζει σε μια μοιραία στιγμή. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που δεν έχουν υποστεί ανάλογη οικονομική κατάρρευση με ταυτόχρονη αύξηση των αυτοκτονιών δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι Ελληνες είναι στο χείλος του γκρεμού.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να έχει άμεσες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Ενα grexit θα άδειαζε τα Ταμεία οπουδήποτε αλλού, καθιστώντας την επόμενη κρίση ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, η πραγματική ζημιά θα είναι η απογοήτευση ότι οι επίπονες προσπάθειες των τελευταίων πέντε χρόνων θα πάνε χαμένα.

Αυτό θα επιβεβαιώσει τους επικριτές του ενιαίου νομίσματος οι οποίοι μιλούν για σαθρό υπόβαθρο. Ίσως όχι σήμερα, ίσως όχι αύριο, αλλά σύντομα μια άλλη κρίση ή ύφεση θα ταρακουνήσει άλλο κράτος-μέλος του ευρώ και οι αγορές θα αναρωτιούνται αν θα πρέπει να του κλείσουν την πόρτα».

Αν αυτό συμβεί μια φορά θα είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο να πειστούν οι επενδυτές ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά.

Η δυναμική της αποσύνθεση θα μποορύσε να εξαπολύσει πολιτικό δηλητήριο. Η Ελλάδα θα κατηγορούσε την Ευρώπη και το αντίστροφο για ένα αποτέλεσμα που και οι δύο είχαν προσπαθήσεις πολύ να αποφύγουν. Δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για την έξοδο ενός κράτους μέλους από το ευρώ και για το αν μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ.

Ήδη οι δύο πλευρές αναπτύσσουν ολοένα και σκληρή ρητορική, καθιστώντας το απαιτούμενο παζάρι για συμφωνία ακόμη πιο δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου