Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Guardian: Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από τους δανειστές


Guardian: Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από τους δανειστές

Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό το «παιχνίδι» που έχει φτάσει στα άκρα δεν θα τελειώσει καλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα

Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν συντάξει ένα κείμενο - τελεσίγραφο για την Αθήνα τονίζει ο Guardian σε δημοσίευμά του, υποστηρίζοντας ότι τη πενταμερής συνάντηση της Δευτέρας σηματοδοτεί ότι μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύεων η ελληνική κρίση θα αντιμετωπίστεί πλέον από τους πολιτικούς ηγέτες.
Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό το «παιχνίδι» που έχει φτάσει στα άκρα δεν θα τελειώσει καλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο ριζοσπαστικός Έλληνας πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν υποτιμήσει την ενότητα που υπάρχει στην Ευρωζώνη. Αυτό πιθανότατα είτε θα προκαλέσει χρεοκοπία ή κατάρρευση και κανείς δεν προσπαθεί πλέον να το αποτρέψει» τονίζει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι υπαρκτή. Εάν γίνει αυτό τότε θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα» τονίζει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών που έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.



Από την άλλη, η Μέρκελ, που πολλές φόρες έχει λάβει επικρίσεις ότι τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή, τώρα έχει αναλάβει τα ηνία για να κλεισει άμεσα τη συμφωνία αν και παραμένει αδιευκρίνιστο τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

«Είναι στο χέρι των Ελλήνων να παρουσιάσουν ένα πειστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συζητήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις που συζητούνται» τονίζει δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Αλλά η απόφαση της Μέρκελ να πάρει πρωτοβουλία είναι θετικό και για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος από τη αρχή προσπαθούσε να στρέψει τις διαπραγματεύσεις από το τεχνικό στο πολιτικό επίπεδο.

«Ο Τσίπρας νομίζει ότι όλα πρέπει να είναι πολιτική απόφαση» λέει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι η κεντρώες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένες να κάνουν χάρες στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου