Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Μανιφέστο κατά του ευρώ από Παν. Λαφαζάνη

 «Η κυβέρνηση και η χώρα διέθετε και διαθέτει εναλλακτική» ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Παν. Λαφαζάνης.

«Η κυβέρνηση και η χώρα διέθετε και διαθέτει εναλλακτική» ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Παν. Λαφαζάνης.

Σε μανιφέστο υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και σε επίδειξη δύναμης του Παναγιώτη Λαφαζάνη εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας iskra.gr. Ο κ. Λαφαζάνης, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, εμφανίσθηκε, ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ, ως ο γνήσιος εκφραστής (αυτός και η Πλατφόρμα) των θέσεων του κόμματος, εκπέμποντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι «ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς» και καθιστώντας σαφές ότι η μάχη για την επόμενη ημέρα στο κόμμα θα είναι σκληρή.

Ο κ. Λαφαζάνης εμφανίσθηκε εξαιρετικά επικριτικός έναντι των κεντρικών πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης και με τη φράση «η κυβέρνηση και η χώρα διέθετε και διαθέτει εναλλακτική» παρουσίασε το περίγραμμα της εναλλακτικής αυτής με κορμό την έξοδο από το ευρώ και την υλοποίηση ενός εναλλακτικού μοντέλου, με απώτερο στόχο τον σοσιαλισμό και βασικά σημεία την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων και δικτύων, τη μεγάλη αναδιανομή του πλούτου, τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ ζήτησε να ανοίξει δημόσιος διάλογος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. «Μπορεί ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό να εφαρμοσθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με παρουσία στο ευρώ;», διερωτήθηκε και άφησε στους συγκεντρωμένους, που φώναζαν «όχι», να δώσουν την απάντηση.

Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε περισσότερο από σαφές ότι η Πλατφόρμα θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει και να εκφράσει πολιτικά το «όχι» του δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, «μπορεί η κυβέρνηση να το παραμέρισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νικήθηκε». Παραθέτοντας τα όσα ακολούθησαν το δημοψήφισμα, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το ότι δύο εβδομάδες μετά το περήφανο «όχι» η κυβέρνηση ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο μνημόνιο, και στάθηκε στην επιλογή των βουλευτών της Πλατφόρμας να μη συναινέσουν και, ακολούθως, να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα. Τόνισε ότι «όχι μόνο δεν μετανιώνουμε, αλλά είμαστε περήφανοι για το όχι στη Βουλή».
Αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν, είπε ότι ήταν εν γνώσει του ιδίου και των υπολοίπων υπουργών που καταψήφισαν ότι θα απομακρύνονταν από την κυβέρνηση, αλλά «δεν είμαστε εδώ και δεκαετίες στην Αριστερά για να κυνηγάμε καρέκλες», ενώ αναφέρθηκε και «σε συντροφικά μαχαιρώματα από στελέχη και της ηγετικής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ», στα οποία, διευκρίνισε, ότι δεν θα απαντήσει.
Μίλησε, ωστόσο, για ανιστόρητη στάση εκείνων που υποστήριξαν ότι η Πλατφόρμα υπονομεύει «την ενότητα του κόμματος και τον πρόεδρο». «Ρωτώ ευθέως. Υπονομεύουμε όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αρχές και αξίες και το ριζοσπαστικό πρόγραμμα; Εμείς που θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στις αγωνιστικές παραδόσεις ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα;», υποστήριξε.
Εξαπέλυσε, τέλος, σφοδρή επίθεση προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επιλογή να επιδιωχθεί συμφωνία με τους εταίρους, στη βάση του επιχειρήματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αφού είπε ότι αυτό ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για τα προηγούμενα μνημόνια, έθεσε το ερώτημα: «Οταν καταγγέλλαμε εκείνη την επιλογή, γιατί τους καταγγέλλαμε; Δεν είχαμε εναλλακτική; Οταν δεσμευόμασταν για κατάργηση των μνημονίων, ποια εναλλακτική διαθέταμε ή δεν είχαμε εναλλακτική, όπως λέγεται από επίσημα χείλη;». Ζήτησε για το θέμα αυτό να υπάρξουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και να γίνει βαθιά συζήτηση στο κόμμα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Γλέζος, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Μηλιός, αλλά και ο επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή», Θεόδωρος Κατσανέβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου