Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ποιος υπουργός έβγαλε 200.000 ευρώ λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ
Ποιος υπουργός έβγαλε 200.000 ευρώ λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls;

Σάλο έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να απέσυρε από τον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ, λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls και η τραπεζική αργία. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ήδη βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σχετική φημολογία ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της ιστοσελίδας notioanatolika.gr, σύμφωνα με το οποίο προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης που διατηρεί λογαριασμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στο Ηράκλειο Κρήτης (ενώ όπως διευκρινίζεται δεν πολιτεύεται εκεί), ζήτησε τηλεφωνικά από τον διευθυντή του υποκαταστήματος και τελικά κατάφερε να αποδεσμευτούν 200.000 ευρώ από τον προθεσμιακό του λογαριασμό.
Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με την φημολογούμενη συνεννόηση μεταξύ του υπουργού και του τραπεζικού, θα έπρεπε να μεταφερθούν μέσα σε φάκελο και να παραδοθούν στο σπίτι στενού συγγενή του.
Η εν λόγω επικοινωνία φέρεται να έγινε στις 25 Ιουνίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και τρεις ημέρες πριν από την επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας, το αρχικό δημοσίευμα με την αποκάλυψη έχει ήδη περιέλθει σε γνώση του πρωθυπουργού.
  • Στο δημοσίευμα του notioanatolika.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«...ο λόγος για ιδιαίτερα προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. [...] το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος -δεν δραστηριοποιείται πολιτικά στη συγκεκριμένη περιοχή- επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου με τον διευθυντή ενός από τα πέντε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και απαίτησε να αποδεσμεύσει άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις που είχε εκεί μαζί με δύο στενά συγγενικά του πρόσωπα. Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν άμεσα και λίγη ώρα αργότερα υπάλληλος της τράπεζας μετέφερε ένα ποσό που έφθανε τα 200.000 περίπου ευρώ στο σπίτι του ενός από τα δύο συγγενικά πρόσωπα του υπουργού».

  • Ερώτηση Αυγενάκη για το θέμα
Στην ερώτησή του για το ζήτημα, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει πως «η ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμάτων ή, ακόμη περισσότερο, η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων (εάν υπάρχουν) για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αποτελει χρέος όλων μας η προστασία του 'υγιούς' πολιτικού συστήματος της χώρας, η απονομή της δικαιοσύνης και η απρόσκοπτη λειτουργία της αντικειμενικής και αξιόπιστης ενημέρωσης, και, ως εκ τούτου, παρακαλώ για την άμεση διερεύνηση του θέματος και για την δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε τα πάντα ώστε να διαλευκανθεί το ζήτημα αυτό και να λάμψει η αλήθεια».

Με την ερώτησή του, τέλος, που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομιών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο κ. Αυγενάκης ζητά να μάθει:

1.            Υπάρχει Υπουργός της κυβέρνησής σας που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;

2.            Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών,  Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;

3.            Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές  έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;

4.            Ζητώ, εκ νέου, να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (...), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α' και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου