Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Προθεσμία ως την Τετάρτη για έγκριση των προαπαιτούμενων - Εξαιρετικά πολύπλοκη η χρηματοδότηση - γέφυρα

ΕΠΕΝΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΟ «ΤΙΜΟΝΙ» ΤΟΥ EUROGROUP
Ντάισελμπλουμ: Προθεσμία ως την Τετάρτη για έγκριση των προαπαιτούμενων - Εξαιρετικά πολύπλοκη η χρηματοδότηση - γέφυρα

«Εξαιρετικά πολύπλοκη» χαρακτήρισε την χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, ο μόλις επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν το θέμα, αναζητώντας επιλογές, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του ζητήματος.
Την Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει να έχει εγκρίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο τη συμφωνία και τέσσερα συγκριμένα νομοθετήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν, δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως αν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα γίνει την Πέμπτη το πρωί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς που χρειάζεται να ζητήσουν με τη σειρά τους την έγκριση των δικών τους Κοινοβουλίων για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Εξήγησε επίσης, ότι μετά από όλα αυτά, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία θα πάρει την τελική απόφαση να δώσει την εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος.
Ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών που θα εξετάσει το σύνθετο -όπως το χαρακτήρισε- θέμα της χρηματοδότησης γέφυρας προς την Ελλάδα,  μετά την ολοκληρωση των εργασιών του τακτικού Eurogroup.
Ο κ. Ντάισεμπλουμ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν πολλές λεπτομέρειες -νομικές, θεσμικού χαρακτήρα και άλλες- και δήλωσε ότι οι ειδικοί ανέλαβαν ήδη έργο προκειμένου "να δούμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε".
Όπως είπε, την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά την ψηφοροφία για τα μέτρα στην ελληνική βουλή.
"Είναι ένα θέμα πολύ σύνθετο, δεν έχουμε βρει ακόμη τον τρόπο να το επιλύσουμε" ανέφερε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες για το τρίτο πακέτο θα έχουν διάρκεια 4 και όχι 2 εβδομάδων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επενεξελέγη για δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» του Eurogroup.
Ο Ντάισελμπλουμ θα υπηρετήσει για άλλα δυόμισι χρόνια στη θέση του προέδρου του ισχυρού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, που καθορίζει την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής στα κράτη που ανήκουν στο ενιαίο νόμισμα.
Ο μοναδικός αντίπαλος του κεντροαριστερού Ντάισελμπλουμ ήταν ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς δε Γκίντος. Ο Ολλανδός αναμενόταν ευρέως να επανεκλεγεί στο αξίωμα.
"Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την υποστήριξή τους, τη συνεργασία τους και ανυπομονώ να αναλάβω τη δεύτερη θητεία του προέδρου του Eurogroup", έγραψε ο 49χρονος Ολλανδός υπουργός στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου