Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση

Καμία συζήτηση με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Τρίτης από το βήμα της γερμανικής βουλής.
«Χθες λάβαμε ένα αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέο βοηθητικό πρόγραμμα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα. Πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας και δεν μπορεί επίσης να γίνει συζήτηση χωρίς έγκριση από τη γερμανική βουλή», τόνισε η καγκελάριος.
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Σήμερα, δεν φοβόμαστε οικονομική καταστροφή επειδή έχει αναταράξεις η Ελλάδα, έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ και  πρόσθεσε: «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια».
«Θα θέλαμε να έχουμε γρήγορα ησυχία και η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από αυτήν την κρίση για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας παγκοσμίως. Ολος ο κόσμος μας παρακολουθεί», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Το μέλλον της Ευρώπης δεν διακυβεύεται, αλλά θα βρίσκεται σε κίνδυνο αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι μας κάνει δυνατούς: μια κοινότητα βασισμένη σε κανόνες και υπευθυνότητα».
Σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι είναι σαφώς μια πράξη δημοκρατική, αλλά τόνισε πως είναι επίσης πράξη δημοκρατίας των υπολοίπων 18 χωρών – μελών να έχουν τη δική τους τοποθέτηση απέναντι στη στάση των Ελλήνων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε «ναι» σε έναν συμβιβασμό, μόνο εάν τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων. «Ενας καλός Ευρωπαίος είναι αυτός που σέβεται τους κανόνες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Χρειάζεται συμβιβασμός με τον οποίο τα πλεονεκτήματα να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου