Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Προσπάθεια για συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/06/2015
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς αποτέλεσμα αλλά σε θετικότερο κλίμα από τις προηγούμενες φορές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν τις ελληνικές προτάσεις τόνισαν ωστόσο ότι δεν θα γίνει καμία εισήγηση προς την απογευματινή σύνοδο, ενώ το χρέος θα συζητηθεί «μετά την εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος». «Επειδή πολλά λέγονται για το χρέος είχαμε αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2012 αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως και ολοκληρωθεί τότε θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε.
Αυτό δεν έχει αλλάξει αλλά πρέπει το πρόγραμμα να εφαρμόζεται κανονικά. Η απόφαση ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί και νέο Eurogroup αυτή την εβδομάδα.
Οι ελληνικές προτάσεις πάντως βρίσκονται και στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε πριν λίγο ότι «μόλις έλαβαν» τις ελληνικές προτάσεις και τις αξιολογούν - χωρίς να θελήσει να κάνει κάποιο σχόλιο ως προς την πρώτη αντίδραση του διεθνούς οργανισμού σε αυτές.
Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση και επεσήμανε ότι οι ηγέτες είναι ελεύθεροι να φτάσουν στα δικά τους συμπεράσματα, γι' αυτό και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις ελήφθησαν πολύ αργά και ότι χρειάζεται αυτές να μελετηθούν και να επαληθευτούν.
Οι δύο άνδρες σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με πρόσθετες ελληνικές προτάσεις και στη συνέχεια με προαπαιτούμενες από ελληνικής πλευράς ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν απο την Βουλή των Ελλήνων.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.
Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ χθες και η άλλη σήμερα το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μπήκε στην αίθουσα χωρίς να κάνει δηλώσεις ενώ ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε μπαίνοντας πιο αισιόδοξος από όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πρόταση παρουσιάζει βελτιώσεις και αποτελεί βάση συζήτησης. Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την κ. Λαγκάρντ ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και θα βρεθεί στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.
Πάντως, ο πήχης των προσδοκιών χαμήλωσε πριν ακόμα ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup, καθώς μία σειρά από υπουργούς Οικονομικών δήλωναν κατά την είσοδό τους  ότι δεν περιμένουν μία συμφωνία σήμερα το βράδυ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Νταίσελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι πρώτα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση από τους θεσμούς,  οι οποίοι θα μας δώσουν μία πρώτη εντύπωση αλλά επειδή ήρθαν πολύ αργά οι προτάσεις θα είναι “αδύνατον να έχουμε τελική συμφωνία σήμερα”, ενώ αντίστοιχες οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, ο οποίος  δήλωσε ότι δεν λάβαμε ουσιαστικές προτάσεις και ότι “δεν θα φέρει πρόοδο ούτε η Σύνοδος”.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν πολύ αργά, σήμερα τα ξημερώματα, ενώ η ελληνική πλευρά έστειλε διορθωμένες προτάσεις ξανά σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα οι θεσμοί να μην έχουν χρόνο να τις αξιολογήσουν όπως θα έπρεπε.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμφωνία” σήμερα έλεγε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” ενώ ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας Μ. Νούναν μιλούσε για καινούργιο Eurogroup την Πέμπτη. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο όλοι οι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονταν στο τραπέζι του Eurogroup περιμένοντας τον Έλληνα υπουργό Γ. Βαρουφάκη, που μπήκε με 45’ καθυστέρηση. Μαζί του ήταν και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου