Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δυσφορία ΔΝΤ, Ευρωζώνης για «πακέτο» δόσεων

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/06/2015
 Η ομαδοποίηση των δόσεων ενός μήνα αποτελεί μία πρακτική που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΔΝΤ.
Η ομαδοποίηση των δόσεων ενός μήνα αποτελεί μία πρακτική που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΔΝΤ.

Αίτημα για την ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε μία, η οποία θα καταβληθεί μέχρι τις 30 του μήνα, υπέβαλε χθες η Ελλάδα στο Ταμείο. Το αίτημα έγινε αποδεκτό, δεδομένου ότι η ομαδοποίηση των δόσεων ενός μήνα αποτελεί μία τυπική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, αλλά με δυσφορία. Επίσης, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στο Reuters, πως το «πακετάρισμα» των δόσεων προς το ΔΝΤ «δεν είναι καλό σημάδι» και σημείωνε ότι «τα πράγματα θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής».



Είναι ενδεικτικό ότι η κ. Λαγκάρντ είχε ερωτηθεί νωρίτερα γι’ αυτό το ενδεχόμενο και είχε υποθέσει ότι η δυνατότητα ομαδοποίησης των δόσεων δεν βρίσκεται στο τραπέζι, αφού η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυε ότι θα πληρωθεί κανονικά η σημερινή δόση και «να μην ανησυχεί» το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα υποβλήθηκε από την ΤτΕ και προβλέπει την καταβολή των τεσσάρων δόσεων ύψους 1,6 δισ. έως τις 30 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης, να κερδηθούν λίγες ακόμα ημέρες ώστε να επέλθει μία συμφωνία με τους δανειστές που θα χαλαρώνει τους όρους χρηματοδότησης της χώρας. Επί της ουσίας, η 30/6 αναδεικνύεται για έναν ακόμα λόγο (ο πρώτος είναι ότι λήγει το τρέχον πρόγραμμα) σε καθοριστικό ορόσημο για το μέλλον της χώρας.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία για τον Ιούνιο ανέρχεται σήμερα στα 3 δισ. (χθες το ΙΚΑ αποφάσισε τη μεταφορά 160 εκατ. από τα διαθέσιμά του στην ΤτΕ, αλλά το πρόβλημα δεν επιλύεται). Από την άλλη πλευρά, οι τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ είναι ύψους 1,6 δισ. (θα έπρεπε να καταβληθούν από σήμερα έως τις 19/6). Οπότε, ακόμα κι αν δεν αποπληρωθεί το Ταμείο τον Ιούνιο, τα κεφάλαια δεν επαρκούν για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υπό τον φόβο της μη αποπληρωμής των μισθών και των συντάξεων τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αξιοποιήσει την εναλλακτική που υπήρχε για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, χωρίς να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές (τραπεζικά στελέχη ήδη εκφράζουν ανησυχίες για τη συνέχεια) και τις σχέσεις των δύο πλευρών εν μέσω διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, να μη δηλώσει στάση πληρωμών προς το Ταμείο, αλλά να ζητήσει λίγες ημέρες περιθώριο «πακετάροντας» τις τέσσερις δόσεις του μήνα σε μία. Εάν δεν επέλεγε αυτή την κίνηση, η Ελλάδα θα έπρεπε να εξοφλήσει σήμερα στο ΔΝΤ δόση της τάξης των 300 εκατ. Τα εν λόγω κεφάλαια είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, αλλά επιλέχτηκε η μέθοδος της ομαδοποίησης των δόσεων του Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει η Αθήνα λίγο ακόμα χρόνο για να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να χρηματοδοτηθεί η χώρα μέσω της εκταμίευσης μέρους των δόσεων ή της επιστροφής των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων κ.λπ.

«Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο σήμερα (σ.σ. χθες) ότι σκοπεύουν να ομαδοποιήσουν τις τέσσερις δόσεις της χώρας για τον Ιούνιο σε μία, η οποία πλέον θα πρέπει να καταβληθεί στις 30/6» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Τζ. Ράις. Ο ίδιος εξήγησε ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 προβλέπεται στον κανονισμό του Ταμείου η ομαδοποίηση των δόσεων ενός μήνα, αν και πρόσθεσε –με κάπως καυστικό τρόπο– ότι αυτή η πρόβλεψη στον κανονισμό του ΔΝΤ είχε υιοθετηθεί για να αντιμετωπιστούν διοικητικές δυσκολίες στο να πραγματοποιηθούν πολλαπλές δόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει χρησιμοποιηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν από τη Ζάμπια, εξαιτίας προβλημάτων που υπήρχαν τότε στην καταβολή πολλών δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου