Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup της Τετάρτης

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/06/2015
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την ελληνική πρόταση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. «Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», σημείωσε ο Τουσκ, απομένει όμως να γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες ώρες. «Το Eurogroup μπορεί να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της Τετάρτης διεξάγεται μια ημέρα πριν από την Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ηγέτες στις δηλώσεις τους, στόχος είναι να επικυρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων της Αθήνας.

Ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε η Ελλάδα και δήλωσε πεπεισμένος ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται έχουν υφεσιακό χαρακτήρα τονίζοντας όμως εκ παραλλήλου ότι σε αντιστάθμιση η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει και να χρηματοδοτήσει μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε δε ότι η Κομισιόν είχε υποβάλει προτάσεις για πακέτο 35 διςσ. ευρω, με σκοπό να μπουν στην πραγματική οικονομία

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολλή δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. «Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν σθεναρά υπέρ των δεσμεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

«Και οι τρεις θεσμοί είπαν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι σημείο εκκίνησης της συζήτησης. Στόχος ένα Eurogroup την Τετάρτη βράδυ και ένα αποτέλεσμα Πέμπτη-Παρασκευή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή και εντατική δουλειά στις διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, ακόμη, ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείσα για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναγνώρισε ότι είναι ένα ζήτημα και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό επιμένει το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι το θέμα του χρέους συζητήθηκε στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά όχι λεπτομερώς. Η ίδια υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία, το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα διευθετηθεί, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους δεν επείγει, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής περί παράτασης της δανειακής συμφωνίας. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέτρα που θα συνοδεύουν την συμφωνία με την ελληνική πλευρά, θα περάσουν πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τις άλλες χώρες.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε πως είναι πλέον εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δήλωσε πως δεν συζητήθηκε σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Επίσης κατέστησε σαφές πως δεν προβλέπεται να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι προαπαιτούμενη η κύρωση των συμφωνηθέντων από την Βουλή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου