Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του πιο σημαντικού έως σήμερα Eurogroup για την Ελλάδα, που θα κρίνει αν βρισκόμαστε εμπρός στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί οριστικά το σενάριο του Grexit. Οι ελληνικές  θέσεις έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, ενώ στον αντίποδα η γερμανική πλευρά και οι χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της εκτιμάται ότι θα κρατήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

  • Χωρίς δηλώσεις ο Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έφτασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, εισήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις στο κτίριο της συνεδρίασης, κάτι που έπραξαν και ο Ισπανός και Ιταλός ομόλογός του.
  • Ελλειψη εμπιστοσύνης «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ
Για έλλειψη εμπιστοσύνης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται.
  • Σκληρός και απειλητικός ο Σόιμπλε...
Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης
Για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε αντίθετη με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί», έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Γερμανός υπουργός έθεσε θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση εντός του σαββατοκύριακου πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα.
  • Σαπέν: Συνάντηση με Τσακαλώτο πριν τη συνεδρίαση
Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης
«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις «ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πώς και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις» σημείωσε.
Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης
Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης
  • Ελπίδες για πρόοδο από Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις
Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει σήμερα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας.
Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι το κλεδί είναι η εφαρμογή τους.
Στον λύκο των λεόντων ο Τσακαλώτος - Ποιοι «βλέπουν» πρόοδο, ποιοι έλλειψη εμπιστοσύνης
Στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο ίδιος, όπως είπε, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο  αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, αλλά όπως τόνισε ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
  • Μπαράζ συναντήσεων
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για μπαράζ συναντήσεων πριν την συνεδρίαση, ιδιαίτερα με εκπροσώπους «μικρών» χωρών που έως τώρα έχουν εκφραστεί επιφυλακτικά έως και εχθρικά για την Ελλάδα, αλλά και χωρών που εκφράζονται θετικάμ απέναντι στο ελληνικό αίτημα.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση Τσακαλώτου με το Γάλλο  ομόλογό του Σαπέν, για συνάντηση Σαπέν με Σόιμπλε, αλλά και για κατ΄ιδίαν συναντήσεις του Γάλλου και του Γερμανού υπουργού με την κ. Λαγκάρντ.
Το πρωί συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
  • Γεωργιάδης: Η Κύπρος στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».
  • Τι κρίνεται σήμερα
Στο Eurogroup,που ξεκινάει στις 4 μ.μ.ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.
Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου