Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Διεθνής Τύπος για το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων: Το πάρτι τελείωσε - Ετοιμαστείτε για Grexit

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ...

Διεθνής Τύπος για το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων: Το πάρτι τελείωσε - Ετοιμαστείτε για Grexit

Το τελεσίγραφο των πέντε ημερών που έδωσαν οι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή για συμφωνία ή έξοδο από την ευρωζώνη βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ.
«Πέντε ημέρες τελεσίγραφο για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της και να αποφύγει τη χρεοκοπία έδωσαν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες», γράφουν οι Financial Times. H εφημερίδα παρατηρεί ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τόσο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

«Τελευταίο τελεσίγραφο για το πρόγραμμα χρέους της Ελλάδας», αναφέρει το πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του BBC.
«Η Ευρωζώνη βάζει τελεσίγραφο για συφωνία την Κυριακή», αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα και σκληρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από την νομισματική ένωση. Ως γλυκαντικό για μία τέτοια συμφωνία, οι ηγέτες άφησαν την ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας βραχύβιας χρηματοδότησης για να γίνει η πληρωμή της 20ής Ιουλίου, μία ενέργεια που θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ελάφρυνσης χρέους.
«Το πάρτι τελείωσε είπαν οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα την ώρα που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου», αναφέρει το Bloomberg, χρησιμοποιώντας την φράση του Λιθουανού υπουργού Οικονομικών.
Το άρθρο αναφέρει πως η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης ήταν γεμάτο από αισθήματα έντασης, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλεγαν στον Τσίπρα ότι απέτυχε να τιμήσει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν έξι αξιωματούχοι που μετείχαν στις συζητήσεις, αλλά έδωσαν τις πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αλήθεια είναι ότι από τις πλέον σκληρές της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η Λιθουανή Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, η πρώτη που μίλησε για πάρτι που φαίνεται να τελειώνει. «Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη συμπεριφορά και η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», τόνιζε στους δημοσιογράφους. Ο Μαρκ Ρούτε μίλησε για θαύμα που πρέπει να συμβεί και ο Μαλτέζος, Ζόζεφ Μουσκάτ για τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης που έχει ανοιχτεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτός, όμως, που έθεσε τα πράγματα σε μια δραματική διάσταση ήταν ο Γιούνκερ που έκανε λόγο για προετοιμασίες ενός Grexit.
Στο ίδιο ύφος και οι γερμανικές εφημερίδες, με την πλειονότητα του Γερμανικού Τύπου να ζητά από την Ελλάδα τις νέες προτάσεις.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέτουν στην Αθήνα το τελευταίο τελεσίγραφο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt, η οποία εξηγεί ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία ως την Πέμπτη για να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Αν ως την Κυριακή δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, προσθέτει η εφημερίδα, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
«Ορκίσου, Τσίπρα!», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της Die Zeit. Η τελευταία διορία: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ως την Πέμπτη. Για τόσο διάστημα μπορεί να εμποδιστεί ένα Grexit, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σημειώνει η εφημερίδα.
Η Zeit τονίζει την καταληκτική δήλωση του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ: «Η ανικανότητά μας μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την πτώχευσης του τραπεζικού συστήματος». Αλλά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για πρώτη φορά είπε τη λέξη Grexit μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Παρόλα αυτά η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ένα Grexit δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει.
Η Frankfurter Allgemeine επέλεξε διαφορετικό τόνο σημειώνοντας: «Διατηρείται το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», όμως υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η διορία που δόθηκε στην Αθήνα είναι η τελευταία και ότι, αν αποτύχει η σύνοδος κορυφής της Κυριακής, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Επόμενη σύνοδος κορυφής την Κυριακή, νέα διορία για προτάσεις από την Αθήνα», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ διήρκησε τέσσερις ώρες και μετά το πέρας των συζητήσεων οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας της ζήτησαν να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ως την Πέμπτη.
«Η διορία για την Ελλάδα είναι η Κυριακή», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδια για ένα Grexit αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα. Υπάρχει λίγη αισιοδοξία, υπογραμμίζει.
Τέλος, το περιοδικό Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα έλαβε ακριβώς πέντε ημέρες». Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στις Βρυξέλλες με το «όχι» του λαού του στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δεν κέρδισε τίποτε, εξηγεί η εφημερίδα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πέντε ημέρες, δεν θα μπορεί πλέον να εμποδιστεί ένα Grexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου