Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ολες οι δόσεις σε μία και πληρωμή τον Ιούλιο θέλει η κυβέρνηση

  • Το διπλό νόμισμα: Πώς, πότε, γιατί 
  • Ελένη Στεργίου, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/05/2015
Ολες οι δόσεις σε μία και πληρωμή τον Ιούλιο θέλει η κυβέρνηση

To σχέδιο της Ελλάδας για να στριμώξει (;) τους δανειστές: Μη καταβολή δόσης στο ΔΝΤ, περίοδος χάριτος και όλες οι δόσεις σε... μία - Το “παιχνίδι” της κυβέρνησης με το ΔΝΤ: Παίζει πόκερ με κρυφό άσο την περίοδο χάριτος 30 ημερών

Δεν είχε σκοπό να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο, και όπως φαίνεται το ίδιο σχεδιάζει και για τον Ιούνιο. Αν ακούσετε προσεκτικά τις τοποθετήσεις του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και άλλων στελεχών, δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από το κράτος (λόγω έλλειψης ρευστότητας) για την καταβολή του ποσού, αλλά και ότι δεν είναι προτεραιότητα νίπτοντας τα χείρας τους για τη μη επίτευξη συμφωνίας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι μέρος της στρατηγικής στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που λένε πολλά στελέχη ότι δηλαδή οι παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει από τότε που ανέλαβε περί τα 6,5 δισ. ευρώ. Πηγές από την αγορά αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσει η Ελλάδα το Ταμείο τον Ιούνιο θα της δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, δηλαδή η αθέτηση θα καταγραφεί επίσημα τον Ιούλιο, κάτι που η κυβέρνηση ξέρει κερδίζοντας και χρόνο και χρήμα....

Εκεί υπάρχουν δύο σενάρια: 1. Να υπάρξει συμφωνία εντός αυτό του διαστήματος, άρα δεν υπάρχει ανησυχία. Ενδεχομένως να υπάρξουν και κοινές δηλώσεις πολιτικών της Ευρωζώνης για καθησυχασμό. 2. Θα χαθεί μία πληρωμή προς το ΔΝΤ, χωρίς να έχει συμφωνηθεί και με μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Αυτό θα μπορούσε να διαγράψει την όποια πρόοδο με τους Θεσμούς. Στην τελευταία αυτή περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι Έλληνες καταθέτες και η ΕΚΤ θα αντιδράσουν, με το δυσμενέστερο σενάριο να υπάρξει περιορισμός κεφαλαίων.

Επίσης, ένα σενάριο που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι ότι εκτός από τη μη καταβολή στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα να συγχωνεύσει σε μια πληρωμή τις τέσσερις δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο στο ΔΝΤ κερδίζοντας και πάλι χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αν είναι αυτό το σχέδιο της Ελλάδας, τότε θα μπορούσε να παρατείνει τη διαπραγμάτευση ησυχάζοντας για λίγο από τον “πονοκέφαλο” της καταβολής δόσεων,  πρώτη εκ των οποίων ύψους 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει να γίνει στις 5 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι αν συμβεί αυτό θα είμαστε η μόνη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που θα έχει αθετήσει πληρωμή. Σε τέτοια κίνηση έχουν προχωρήσει φτωχές χώρες ή σε περιόδους πολέμου, κυρίως στην Αφρική.  Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη το καλοκαίρι με τεράστιες υποχρεώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 6,5 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Αύγουστο,ενώ το σημερινό πρόγραμμα διάσωση λήγει τον Ιούνιο.

Αν λοιπόν δεν υπήρχε ο “κρυφός” λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος στις αρχές του προηγούμενου μήνα τι θα είχε συμβεί;

To protothema.gr μιλώντας με κορυφαίους αναλυτές ξένων οίκων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχει χαθεί αρκετός χρόνος. Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης από την Merill Lynch, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο του Εconomist αποκτώντας εικόνα για το κλίμα, τονίζει ότι “χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες”, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήταν θετικό να μην πληρωθεί η δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ενώ τονίζει ότι ότι “απέχουμε πολύ από την πλήρη συμφωνία για να αποφύγουμε το κίνδυνο για  Grexit δια παντός. Αυτό δεν μπορεί να είναι ακόμα δυνατό,  αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει η Ελλάδα πίσω κεφάλαια”. Τονίζει δε ότι “είμαστε επίσης πολύ ανήσυχοι, πολλές ευκαιρίες έχουν χαθεί τους τελευταίους μήνες και η ελληνική οικονομία υποφέρει και θα υποφέρει περισσότερο, αν δεν υπάρξει συμφωνία σύντομα”.


Κίνημα “Δεν πληρώνω” 

Στις 12 Μαίου, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Βαρουφάκης στην εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου Ενικος, δεν θα πλήρωνε η ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ διότι θα προτιμούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Στην εν λόγω εκπομπή, ο κ. Βαρουφάκης -σε ερώτηση αν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου -απαντά εμμέσως “όχι” αν δεν υπάρχουν τα χρήματα. “Η 12η Μαιου επειδή δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούσαμε να πληρώναμε και τη δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις, ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι για το αν θα το κάναμε {...} Προτιμώ να χρεοκοπήσω μπροστά στο ΔΝΤ παρά απέναντι σε μισθούς και συντάξεις”, είχε τονίζει και υπογράμμισε “να σταματήσουν οι δανειστές να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα μετρίασε τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις υπουργών το Σαββατοκύριακο που ζήτησαν να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, λέγοντας ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της εντός και εκτός της χώρας.  Αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τι θα γίνει εαν δεν υπάρχουν τα χρήματα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της ρευστότητας είναι γνωστό και είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών, να αντιμετωπιστεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έχει δηλώσει προσφάτως στον Ant1 “τώρα τσιτώνει η διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας. 5 Ιουνίου” και πρόσθεσε ότι “εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το χρηματοδοτικό το παρόν, δεν θα πάρουν χρήματα".

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλει την δόση προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής. «Δεν υπάρχουν τα λεφτά, δεν θα το πληρώσουμε», δήλωσε στην τηλεόραση του Mega. «Δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει συνολικά 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, το οποία όμως δεν θα τα πληρώσει γιατί δεν τα έχει.

"Η κυβέρνηση εφόσον οι 'θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα 'πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτική και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της", αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας.


Η επόμενη ημέρα

-Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα ανακοινώνει ότι δεν θα πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
-Δίνεται περίοδος χάριτος 30 ημερών
-Συνεδριάζει το ΔΝΤ και στέλνει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει.
-Μετά από δύο εβδομάδες θα σταλεί νέα προειδοποίηση  στην οποία τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.
-Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
-Μετά από θα εκδιδόταν εντολή διακοπής της παροχής τεχνικής βοήθειας, ενώ έπειτα από 24 μήνες θα ξεκινούσε διαδικασία αναγκαστικής αποβολής από το Ταμείο.
-Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος.
-Η αποκοπή της Ελλάδας από την βοήθεια του ΔΝΤ θα οδηγούσε σε εκροές καταθέσεων.
-Αν η ΕΚΤ περιόριζε στην συνέχεια το όριο για τον ELA, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν πιθανότατα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους
-Όπως υποστηρίζει η UBS μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άμεση απαίτηση αποπληρωμής των δανείων στον EFSF.
-Σύμφωνα με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) ανάμεσα στον ΕFSF και την Eλλάδα, ο EFSF «μπορεί να κηρύξει την συνολική ποσότητα του κεφαλαίου οποιουδήποτε μέρους ή όλης της Χρηματοδοτικής Βοήθειας που έχει χορηγηθεί ή εκκρεμεί, άμεσα απαιτητή και πληρωτέα, μαζί με τους τόκους, αν (μεταξύ άλλων) αν το Δικαιούχο Κράτος Μέλος δεν πραγματοποιήσει έγκαιρα επαναγορές από το ΔΝΤ σε σχέση με την Συμφωνία του ΔΝΤ για οποιαδήποτε εκκρεμή αγορά».




Το διπλό νόμισμα, πώς, πότε, γιατί

Το ενδεχόμενο υιοθέτησης διπλού νομίσματος δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς και στην κρίση του 2012 είχε προκύψει ως ιδέα, κάτι που επανήλθε εξαιτίας των διαρροών για προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά, είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά επιτρέποντας στη χώρα την υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος σε βάθος χρόνου, για όλες τις εγχώριες συναλλαγές, ώστε να χαλαρώσουν θεωρητικά οι όροι της λιτότητας, λόγω και εσωτερικής υποτίμησης. Το ευρώ θα ήταν μόνο για το χρέος, αφού το 80%  βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης. Η διαχείριση του νέου νομίσματος θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος—με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ— η οποία θα πρέπει να θέσει συγκεκριμένο επίπεδο υποτίμησης έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια ενός διετούς χρονικού ορίζοντα και να το κάνει αξιόπιστο με την προσφορά προθεσμιακών συμβολαίων για την ανταλλαγή του νέου νομίσματος σε ευρώ.

Σύμφωνα με τη UBS, στο σενάριο, λοιπόν, που οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ και γρήγορα σε ένα Grexit. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει το IOUs 9(i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος), το οποίο θα είναι ένα παράλληλο νόμισμα και η σταδιακή μετάβαση ας αυτό. Προτείνεται η εισαγωγή κρατικών εγγεγραμμένων σημειωμάτων οφειλής (IOUs) για τη διευθέτηση του χρέους μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, με τα εν λόγω σημειώματα οφειλής να κυκλοφορούν σε ένα τοπικό νόμισμα.  Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα συνέχισε τις δανειακές υποχρεώσεις μεταφρασμένες σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις  και οι εσωτερικές οφειλές, θα καταβάλλονταν με τη μορφή χρεογράφων – τα «geuro». Σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αβεβαιότητας που θα έφερνε μία μη συμφωνία, το εν λόγω νόμισμα θα  δραματικά την αξία του, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Από την άλλη, θα αυξάνονταν οι εξαγωγές λόγω της χαμηλής τιμής τους, ενώ το κόστος εργασίας θα ήταν ελκυστικά χαμηλό για ξένους επενδυτές να ιδρύσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου