Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Εγκλωβισμός της κυβέρνησης στην τελματωμένη διαπραγμάτευση

  •  Το πρόγραμμα λήγει σε έναν μήνα και η απουσία συμφωνίας οδηγεί σε αδυναμία χρηματοδότησης της χώρας
Εγκλωβισμός της κυβέρνησης στην τελματωμένη διαπραγμάτευση
 
Μία ημέρα έπειτα από την καλλιέργεια της εντύπωσης από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται και η συμφωνία με τους εταίρους αρχίζει να γράφεται, ένας καταιγισμός δηλώσεων, δημοσιευμάτων και πληροφοριών κατέδειξαν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.


Επίσημες κοινοτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία αποτελεί ακόμη ένα μακρινό ενδεχόμενο, η Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι ένα Grexit δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ, τα μηνύματα από τις ΗΠΑ συνέκλιναν στο ότι η αμερικανική διάθεση παρέμβασης δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ευνοϊκή διευθέτηση, ενώ η Wall Street Journal συνέστησε την επίδοση ενός τελεσιγράφου προς την Αθήνα ως την μοναδική και ενδεδειγμένη αποτελεσματική μέθοδο για την ολοκλήρωση της συζήτησης και της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, από την Πέμπτη το πρωί, πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα διατύπωναν την εκτίμηση ότι «ο Πρωθυπουργός επιζητεί εναγωνίως την συμφωνία και επιδιώκει την βοήθεια της Μέρκελ σε αυτήν την κατεύθυνση». Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε επί μία ώρα σε τηλεδιάσκεψη με την κυρίοα Μέρκελ και τον κύριο Ολάντ.
Οι ίδιες πηγές όμως εκτιμούσαν ότι η συμφωνία, όπως προδιαγράφεται, με ένα βαρύ φορολογικό φορτίο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πεδίο του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας πολύ δύσκολα θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που έχει διαμηνυθεί στον κ. Τσίπρα.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μιλούν χωρίς τις δεσμεύσεις όσων κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή έχει εγκλωβιστεί και δέχεται πιέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αποκρούσει: από τους δανειστές - οι οποίοι είναι ανυποχώρητοι, από τον χρόνο - σε ένα μήνα λήγει το «ισχύον πρόγραμμα» και τερματίζονται και τυπικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης, από την ρευστότητα - που στερεύει, από την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος - το οποίο κρατιέται στον αναπνευστήρα από την ΕΚΤ, από την κατάσταση στην ΚΟ - την οποία λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει πλήρως υπόψη του, από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα - η οποία φαίνεται πως κρατά στα χέρια της ένα μέρος του παιχνιδιού, αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει αν και εφόσον έλθει η πιθανολογούμενη συμφωνία στη Βουλή και των ενδεχόμενων κοινοβουλευτικών απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πλησιάζει σε ένα σημείο όπου ο εγκλωβισμός της μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος.

Η καθυστέρηση στις αποφάσεις και η έλλειψη ευελιξίας φαίνεται πως εξωθούν τα πράγματα σε μία τελική συζήτηση περί τα μέσα Ιουνίου, όπου η δαμόκλειος σπάθη του ενδεχομένου να μείνει η χώρα και η οικονομία στον αέρα, είτε θα επιβάλλει το μεγάλο άλμα προς την συμφωνία, είτε θα επιφέρει δραματικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν τολμήσει.

Οπως αναφέρουν πρόσωπα από τον ευρύτερο κύκλο συνομιλητών του Πρωθυπουργού, ο διαφαινόμενος πλέον κίνδυνος είναι να ζητά ο Τσίπρας συμφωνία με κάποιους έστω όρους διασφάλισης αξιοπρέπειας και οι δανειστές να απορρίπτουν ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το στοιχείο κλειδί δεν είναι τόσο το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, αλλά το ότι απουσιάζει η εμπιστοσύνη για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να την υλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου