Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι Γερμανοί διαψεύδουν το Bloomberg για το διπλό νόμισμα

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο αναφέρει το παράδειγμα του Μαυροβουνίου
Οι Γερμανοί διαψεύδουν το Bloomberg για το διπλό νόμισμα
Ο Σόιμπλε φέρεται,σύμφωνα με το δημοσίευμα, να έχει αναλύσει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς να το έχει ακόμα υιοθετήσει   - «Δεν εκβιαζόμαστε» δηλώνει Γερμανός αξιωματούχος Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βίολφγκανγκ Σόιμπλε ανέβασε σήμερα την πιθανότητα εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, βάσει πληροφοριών που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του.

Ο Σόιμπλε φέρεται να ανέφερε την ιδέα επιβολής παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς πάντως να την υιοθετεί, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που την παρακολούθησαν και οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους. Στην ίδια σύσκεψη ο γερμανός υπουργός έφερε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, συμπληρώνουν.

Τα σχόλια αυτά υπονοούν ότι κάποιοι ήδη στην Γερμανία προετοιμάζονται για την χειρότερη εξέλιξη σχετικά με την Ελλάδα, την ώρα που η Καγκελάριος Μέρκελ επισήμως δηλώνει πως στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

Νωρίς το μεσημέρι, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του ίδιου του κυρίου Σόιμπλε στην γαλλική εφημερίδα Les Echo, όπου ανέφερε πως «έχουμε υπόψη μας αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν τις σχολιάζουμε». 

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εισάγοντας ένα παράλληλο νόμισμα, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου που θα εξελίσσεται και το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας παραμείνει. Αναλυτές της Goldman Sachs πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει μια εργασία, βάσει της οποίας συνθήκες σαν αυτές της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. 

«Αν είναι να γίνει χρεοκοπία στην Ελλάδα, ας γίνει» 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στο Βερολίνο, υψηλόβαθμός Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών και την πιθανότητα ενός Grexit, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν είναι να γίνει χρεοκοπία στην Ελλάδα, ας γίνει».

«Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί δεν κινείται τίποτα. Κάθε 3 μέρες ο Βαρουφάκης παρουσιάζει νέες ιδέες. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Όμως εάν είναι να συμβεί, ας συμβεί. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Και σημειώστε, αυτό το "εμείς δεν εκβιαζόμαστε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν το είπε ο κ. Σόιμπλε. Το έχει πει από τον περασμένο Ιανουάριο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Γκάμπριελ».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία», σημειώνοντας ότι το Eurogroup και θεσμικά είναι εκείνο που θα πάρει τις αποφάσεις».

Ανακριβές το δημοσίευμα, σχολιάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης και μέσω Twitter αποφάσισε, σε πρώτο επίπεδο, να απαντήσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomerg, για δημοσίευμα που αφορούσε στον Σόιμπλε και τους ισχυρισμούς του για διπλό νόμισμα στην Ελλάδα.

«Το δημοσίευμα είναι ανακριβές, το σενάριο αυτό δεν είναι προς συζήτηση», έγραψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάτω από το ποστ του Bloomberg στο Twitter.

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά από τον ανταποκριτή του Mega, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ, ενώ όσον αφορά στο γεγονός ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει σε δηλώσεις του το ενδεχόμενο ενός Grexit, υπογράμμισε πως «είναι απλά ρεαλιστής». 

Την ίδια στιγμή,  Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί δεν κινείται τίποτα. Κάθε τρεις ημέρες ο Βαρουφάκης παρουσιάζει νέες ιδέες» σχολίασε ο εν λόγω αξιωματούχος για να προσθέσει : «Είναι βέβαια στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Αν είναι όμως να γίνει, ας γίνει. Εμείς πάντως δεν εκβιαζόμαστε. Και αυτό δεν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά το έχει πει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτή είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου