Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Γιατί «κόλλησε» το σχέδιο της κυβέρνησης με τον ΦΠΑ. Εστάσεις από τους δανειστές


Γιατί «κόλλησε» το σχέδιο της κυβέρνησης με τον ΦΠΑ

Αιχμές Βαρουφάκη για «τρόικα του εσωτερικού» - Πρόβλημα με την κοινοτική νομοθεσία που δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών για το ίδιο προϊόν

Eμπλοκή φαίνεται έχει παρουσιαστεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Θεσμών αναφορικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι δεν δέχονται την κλίμακα 15% με 18% που προτείνει η Ελλάδα.


Αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, χρησιμοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για να δώσει την δική του απάντηση επί του θέματος και για να τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος συνεχίζονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις για τον ΦΠΑ», αλλά πως «το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες».

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές και έκανε λόγο για «τρόικα του εσωτερικού», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προτάσεις της Αθήνας για τον ΦΠΑ θα εξεταστούν κανονικά στο Brussels Group την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο Βαρουφάκη συναντά ενστάσεις από τους δανειστές.

Ειδικότερα, παρά την καταρχήν ικανοποίηση που φάνηκε να εκδήλωσαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στο Brussels Group, εκφράζονται επιφυλάξεις για τη μείωση κατά τρεις μονάδες του νέου ΦΠΑ για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα αντί για μετρητά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών στην διαπραγμάτευση διαφωνούν τόσο για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την  έκπτωση  όσο και για τα νομικά καθώς η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στη φορολογική απόδοση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ με χρήση κάρτας και κατά συνέπεια για τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Ενδεικτικό είναι και το νέο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο, επικαλούμενο πηγές με γνώση της κατάστασης, επισημαίνει πως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν φαίνεται να περνά επιτυχώς από τους πιστωτές της χώρας καθώς δεν θα κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη 

«Έχουν τις αντιρρήσεις τους, βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και από πλευράς της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη κλειδώσει αν, για παράδειγμα, θα μεταφερθούν όλα τα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ή 9,5% καθώς εξετάζεται εάν τουλάχιστον για κάποια «πολυτελή» είδη τροφής επιλεγεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ.

Όπως φαίνεται, το θέμα του ΦΠΑ θα απασχολήσει αρκετά την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν και οι εσωτερικές αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προχωρήσει η πρόταση για το μπόνους της χρήσης κάρτας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει νέα φόρμουλα. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας είπε την Τρίτη σε βουλευτές του ότι το σχέδιο δεν θα εξασφαλίσει την έγκριση των πιστωτών και η Ελλάδα θα υποβάλει νέα πρόταση τις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι δανειστές δεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης, το νέο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ θα προκαλέσει ανατιμήσεις σε φάρμακα, εστίαση ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, εισιτήρια, ΜΜΜ, κόμιστρα, ταξί και τιμολόγια από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μειωθούν οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοολούχα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, τέλη τηλεφωνίας.

Σήμα κινδύνου από τους τουριστικούς φορείς

Πάντως, οι τουριστικοί φορείς εξέπεμψαν την Τρίτη «σήμα κινδύνου» για το θέμα του ΦΠΑ, κάνοντας λόγο για ανήκεστο βλάβη στον ελληνικό τουρισμό στην περίπτωση της εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ανέφεραν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας 200.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό από το επόμενο έτος, ειδικά σε έναν κλάδο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης «βάζει πλάτη» στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό καθιστά το ελληνικό τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλες χώρες- τουριστικούς προορισμούς και θα είναι καταστροφική τόσο για τα έσοδα της χώρας όσο και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου