Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Βουλή: Ενταση και ερωτήματα από νέες πρωτοβουλίες Κωνσταντοπούλου


 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.05.2015, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Μία, και πάλι, αιφνιδιαστικού χαρακτήρα επιλογή της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου έριξε βαριά σκιά σήμερα σε ακόμη μία κοινοβουλευτική διαδικασία – διαδικασία η οποία εξ αντικειμένου έχει εθνικά ευαίσθητο χαρακτήρα: Συγκεκριμένα, χωρίς να έχει ενημερώσει κανένα βουλευτή, προσκάλεσε να παραστούν σε μια από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Προγραμματισμένο αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με το περιεχόμενο Εκθέσεων την οποία είχαν συντάξει σε προγενέστερο χρόνο, ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών αξιώσεων. Εξαιτίας ακριβώς του περιεχομένου της Εκθέσεως, άπαντες ανέμεναν ότι η συνεδρίαση θα γίνει «κλειστή», δηλαδή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε απολύτως εμπιστευτικό περιβάλλον.
Απαντες, ωστόσο, αιφνιδιάστηκαν καθώς είδαν τους εξωκοινοβουλευτικούς από τη μία, και την Πρόεδρο της Βουλής από την άλλη να τους ανακοινώνει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και θα μεταδοθεί απευθείας από το Κανάλι της Βουλής. Η κα Κωνσταντοπούλου συμπλήρωσε την ανακοίνωσή της λέγοντας ότι αύριο, θα υπήρχε δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, ούτως ώστε να συζητηθούν απόρρητες πτυχές του θέματος. Σημειώνεται ότι μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών ήταν ο γνωστός για τη συνεργασία του με την Πρόεδρο της Βουλής στην Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους Ερίκ Τουσέν, καθώς και δικηγόροι, εκπρόσωποι της Ενωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ο κ. Ν. Κυριαζίδης (ΝΔ) αρχικά και η κα Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) στη συνέχεια, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τον προεδρικό «αιφνιδιασμό» ως προς τους προσκεκλημένους. «Μας περνάτε για πρόβατα;» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Κυριαζίδης τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τις νέες παρουσίες. «Δεν έχω αντίρρηση για τους καλεσμένους, απλά θα ήθελα να έχω εγκαίρως ενημερωθεί για την παρουσία τους», σημείωσε από την πλευρά της η κα Μανωλάκου. Αμφότεροι δήλωσαν «αιφνιδιασμένοι» από την επίμαχη πρωτοβουλία της Προέδρου. Το ίδιο αιφνιδιασμένος δήλωσε και ο κ. Δ.Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Με την κα Κωνσταντοπούλου να απορρίπτει τις ενστάσεις των διαμαρτυρομένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, το κλίμα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής φορτίστηκε περαιτέρω, όταν έλαβε το λόγο ο κ. Γ. Σταθάς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως σήμερα εμφανιζόταν να τάσσεται στο πλευρό της κας Κωνσταντοπούλου όταν εγείρονταν από την αντιπολίτευση ενστάσεις για επιλογές της, τόνισε πως θα έπρεπε η σημερινή, αρχική συνεδρίαση, να ήταν κλειστή, ώστε και πλήρης ενημέρωση να γινόταν και να υπήρχε συμφωνία ως προς το ποια «τμήματα» της ενημέρωσης-συζήτησης θα μπορούσαν αύριο να διεξαχθούν με ανοιχτές τις κάμερες – δηλαδή με δημοσιότητα.
Η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αρχική της ιδέα-πρόταση να γίνει πρώτα ανοικτή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα ο κ. Σταθάς σε έντονο ύφος να ζητήσει να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του. Στην ψηφοφορία που έγινε, επικράτησε η πρόταση Σταθά, με την κα Κωνσταντοπούλου έχοντας υποστεί συμβολική «ήττα» να προβαίνει σε σχόλια που προκάλεσαν νέες διαμαρτυρίες εκ μέρους του κ. Σταθά, καθώς ο τελευταίος τα εξέλαβε ως προσβλητικά και για τον ίδιο.
«Μη ρίχνετε νερό στο μύλο εκείνων που θα μιλήσουν για αντιδικία μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Σταθά» απάντησε στις νέες ενστάσεις Σταθά η Πρόεδρος. Οταν δε η κα Κωνσταντοπούλου είπε γενικώς το εμφανώς προσβλητικό για τους βουλευτές «Δεν υπάρχει σε πολλούς και πολλές η ωριμότητα» (ενν. για τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως οι γερμανικές οφειλές», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε εκ νέου, με την κα Κωνσταντοπούλου να επαναλαμβάνει: «Μη δίνετε άλλη τροφή σε εκείνους που θα ήθελαν να μας δουν να συγκρουόμαστε».
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ως επιχείρημα να μην γίνει αύριο η ανοικτή συνεδρίαση της Επιτροπής, η κα Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε ότι για το απόγευμα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Προανακριτικής και θα υπήρχε έτσι πρόβλημα το ποιά εκ των δύο συνεδριάσεων θα έδειχνε απευθείας το Κανάλι της βουλής. Υπό αυτό το πρίσμα, έδειξε να θεωρεί ότι μια μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης για τις γερμανικές οφειλές, θα ισοδυναμούσε με απόκρυψη του θέματος από τους πολίτες!
Τελικώς, η συνεδρίαση συνεχίστηκε «κεκλεισμένων των θυρών», με τους εξωκοινοβουλευτικούς προσκεκλημένους της Προέδρου να έχουν αποχωρήσει.
Δεύτερη εμπλοκή
Στο περιθώριο αυτής της ταραχώδους διαδικασίας, ανέκυψε και ένα παράπλευρο ζήτημα, που όπως σχεδόν άπαντες ομολόγησαν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρό. Ολα άρχισαν με την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, ο οποίος ήγειρε ερώτημα κατά πόσο στις εργασίες της επιτροπής προσκλήθηκε δικηγόρος που εκπροσωπεί συναδέλφους του οι οποίοι θα έχουν οφέλη από την δικαίωση πελατών τους που διεκδικούν γερμανικές αποζημιώσεις.
Αν συνέβαινε αυτό, προφανέστατα υπήρχε θέμα σοβαρότατο, καθώς οι παριστάμενοι θα είχαν εκ των έσω εμπιστευτική πληροφόρηση, ιδιαίτερα «χρήσιμη» για επαγγελματικές υποθέσεις σχετικές με το υπό συζήτηση-εξέταση εθνικό ζήτημα.
«Θέσατε ένα λεπτό ζήτημα, το οποίο αγνοώ» σχολίασε η Πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε το θέμα να αποσαφηνιστεί όταν θα άρχιζε η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση.
Αλλοι εξωκοινοβουλευτικοί
Νωρίτερα το απόγευμα, μια άλλη απόφαση της κας Κωνσταντοπούλου προκάλεσε αίσθηση: Πρόκειται για απόφαση σύστασης Επιτροπής, υπό την προεδρία του γ.γ. της Βουλής και στην οποία συμμετέχουν μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα (δηλαδή όχι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου) με στόχο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου.
Η εν λόγω απόφαση αναρτήθηκε σήμερα 27 Μαΐου στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, υπογράφηκε από την κα Κωνσταντοπούλου στις 18/5 και φαίνεται να έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Μαΐου – χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος που καθιστά αναγκαία αυτή την αναδρομικότητα. Παράλληλα δεν καθίσταται σαφές από το κείμενο της απόφασης το ύψος των αποδοχών που θα έχουν (ή αν δεν θα έχουν) τα μέλη της. Επισημαίνεται απλώς ότι «με απόφαση της Προέδρου της Βουλής ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά το αντικείμενο, την οργάνωση και τη λειτουργία της Επιτροπής και πραγματοποιείται κάθε τυχόν αναγκαία μεταβολή στη σύνθεσή της».
Μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών που μετέχουν είναι και πρόσωπα που συνόδευσαν την Πρόεδρο της Βουλής σε πρόσφατες αποστολές της στο εξωτερικό (όπως στη Ρώμη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου