Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Σχέδιο τριών σημείων για τη ρευστότητα - Μέχρι τέλος Μαϊου πρέπει να βρεθούν 3,6 δισ. ευρώ για πληρωμές!

  • ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο τριών σημείων για τη ρευστότητα - Μέχρι τέλος Μαίου πρέπει να βρεθούν 3,6 δισ. ευρώ για πληρωμές!
Με ένα σχέδιο τριών βημάτων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να “ξεκλειδώσει” τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προόδου με την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group, που συμπίπτει με την συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη.
Στόχος της Αθήνας είναι να συνεδριάσει η ευρωομάδα εργασίας το αργότερο έως την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέσω τηλεδιάσκεψης, να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί πολιτικά το πράσινο φως ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει και πάλι στο σωστό δρόμο και η ΕΚΤ να επιτρέψει τόσο την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, όσο και την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.


Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το MEGA, κάνει πλέον λόγο για συμφωνία-πακέτο έως τον Ιούνιο, θέτοντας ωστόσο ως όρο την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας.

"Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα ζητήματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση. Αυτό, επειδή ο χρόνος κυλάει, σημαίνει ότι μπορεί και μέχρι το τέλος του Μάη, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε και σε μια συνολικότερη συμφωνία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαινιάζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό, καθώς χωρίς εκταμίευση τουλάχιστον των 1,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες στην αποπληρωμή των 760 εκατ. ευρώ την επομένη του Eurogroup, ενώ στις 13 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του δεκαπενθημέρου στο δημόσιο και στο τριήμερο από τις 27 έως τις 29 Μαΐου πρέπει να βρεθούν άλλα 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις, 900 εκατ. για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και άλλα 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα "καυτά" μέτωπα των εργασιακών και του ασφαλιστικού να μένουν εκτός και από τη συμφωνία του Ιουνίου.

"Θα βρεθεί μια συμφωνία πάνω στα ζητήματα τα οποία υπάρχει ένα κοινό έδαφος και για όποια ζητήματα διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία αυτά τα ζητήματα μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων αφότου υπάρξει αυτή η συμφωνία", δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Το Βερολίνο, πάντως, δηλώνει άγνοια για τις ελληνικές επιδιώξεις περί συμφωνίας πακέτου, ενώ η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο δρόμος για συμφωνία θα είναι μακρύς.

"Οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές αλλά πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα και η εντατικοποίηση των συνομιλιών θα οδηγήσει σε σύγκλιση".
Να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως δήλωσε, ζήτησε από τον επικεφαλής της Κομισιόν να καταβληθούν άμεσα στη χώρα τα 1,9 δισ. ευρώ των ευρωτραπεζών, που εκκρεμούν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.
Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου