Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

«Απόβαση» 582 μεταναστών σε τέσσερις ημέρες στην Λέσβο

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε «πρωτεύουσα» είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Λέσβος. Μόνο το εορταστικό τετραήμερο, από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έως και χθες Δευτέρα του Πάσχα, σε διάφορες ακτές της Λέσβου, αποβιβάσθηκαν 497 άτομα, στην πλειονότητά τους, συριακής καταγωγής. Ενώ σήμερα Τρίτη, έως τις 11 το πρωί, είχαν καταμετρηθεί και συγκεντρωθεί άλλα 85 άτομα.

Στο σύνολό τους, οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στο περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί διοχετεύονται στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας, περί τα πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Εκεί καταγράφονται και με ρυθμούς της τάξης των 120 με 150 τη μέρα, αφήνονται ελεύθεροι στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ' όπου και με το πλοίο της γραμμής αναχωρούν κάθε απόγευμα για τον Πειραιά.
Εν τω μεταξύ, υπερτριπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων που ήρθαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης 10.445 άτομα. Ενώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, είχαν μπει στην Ελλάδα 2.863 άτομα. Εντύπωση προκαλεί ότι από αυτούς τους 10.445 ανθρώπους, οι 6.498 πέρασαν τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι περίπου 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, πέρασαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 δια της Λέσβου. Το γεγονός αποδεικνύει ότι το νησί της Λέσβου δέχεται το μεγαλύτερο κύμα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τις απέναντι μικρασιατικές τουρκικές ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου