Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Στο ΣτΕ ο Χατζάκης για την ανάκληση του διορισμού του

Στο ΣτΕ ο Χατζάκης για την ανάκληση του διορισμού του
Ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης (δεξιά) παρακολουθεί την συνέντευξη του συνηγόρου του Αντώνη Βγότζα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 
Mε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας «απάντησε» ο Σωτήρης Χατζάκης, μέσω του δικηγόρου του, Αντώνη Βγόντζα στην απόφαση ανάκλησης του διορισμού του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, βασικός ομιλητής ήταν ο ίδιος ο νομικός, ενώ ο σκηνοθέτης και πρώην, πλέον, επικεφαλής του Εθνικού, φανερά καταβεβλημένος από τις εξελίξεις, έκανε ορισμένες παρεμβάσεις.

Η προσφυγή για τη νομιμότητα ή μη της ανάκλησης αναμένεται να κριθεί προσωρινά εντός διμήνου και τελεσίδικα εντός διετίας. Παράλληλα ο δικηγόρος του Σωτήρη  Χατζάκη θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την ηθική και και οικονομική ικανοποίηση του πελάτη του. Δεν διευκρινίστηκε το ποσό που θα ζητηθεί αλλά ότι θα το διαθέσει για «κοινοφελή σκοπό».

Σε ερώτηση για την αναγγελία του προγράμματος που έγινε μία ημέρα πριν την καθαίρεσή του ο Σωτήρης Χατζάκης πήρε το λόγο διευκρινίζοντας ότι οι συμφωνίες είχαν γίνει από τον περσινό Οκτώβριο και είχε δεσμεύσει τους καλλιτέχνες έχοντας «ηθική υποχρέωση» απέναντί τους. Με αποτέλεσμα να έχουν υπογραφεί συμβόλαια για κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Ο κ. Βγόντζας μετά από μία αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρόκειται για τη «διαδικασία ειδικής εξόντωσης του κ. Χατζάκη. Έτσι ανακύπτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τόνισε επίσης «ότι ο υπουργός δεν έχει βάλει την υπογραφή του σε κανένα έγγραφο με εξαίρεση την απόλυση του εγγράφου της απόλυσης του κ. Χατζάκη». Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα νομικά ανυπόστατα.

Ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να δημοσιευθούν οι συμβάσεις των καλλιτεχνών στη Διαύγεια, προσθέτοντας ότι παρόμοιο αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός είχε πολλά στοιχεία μέσα από το Εθνικό, από κάποιους που παραβίαζαν τη νομιμότητα».

«Ο κύριος υπουργός έχει υπερβεί τα καθήκοντα του», τόνισε ο Αντώνης Βγόντζας και επεσήμανε ότι δημιούργησε τις «συνθήκες ηθικού στιγματισμού για τον Σωτήρη Χατζάκη και στόχος μας είναι να τον αποκρούσουμε» και κατέληξε: «Κάνει ζημιά στον πολιτισμό και στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής είπε ότι «αν ο υπουργός μου είχε ζητήσει την παρέμβαση  κόσμια, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αντ΄αυτού προπηλακίστηκα... Αλήθεια οικονομικούς ελέγχους έχει κάνει αλλού», αναρωτήθηκε. «Δημοσιοποίησα τον προγραμματισμό του 2015-1026 γιατί είχα ηθική υποχρέωση απέναντι στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνομιλούσα όλον αυτόν τον καιρό»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου