Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«Ρουκέτες» από δημάρχους - περιφερειάρχες για τα ταμειακά διαθέσιμα

«Ρουκέτες» από δημάρχους - περιφερειάρχες για τα ταμειακά διαθέσιμα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εκθέσει τον σχεδιασμό πίσω από τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός [φωτο], εκφράζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή τους με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στάθηκαν στην "αντισυνταγματικότητα" της Πράξης, θεωρώντας πως παραβιάζει το αυτοδιοίκητο και ελαχιστοποιεί τη θεσμική ισχύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξέφρασαν την ανησυχία τους, πως η τοποθέτηση των χρημάτων τους στην ΤτΕ προκειμένου να επενδυθούν σε ρέπος, δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρήση των πόρων αυτών, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, οφειλών σε προμηθευτές και εκκρεμουσών εργασιών.

"Δημιουργείται μία ανώμαλη παρακαταθήκη" δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. "Η βιασύνη δημιούργησε έναν πανικό, που έχει γεμίσει τις Περιφέρειές μας από αιτήματα και τηλεφωνήματα "τι θα γίνει με το έργο του σχολείου, του δρόμου, το ηλεκτρικό, τον βρεφονηπιακό σταθμό, τον ταξιτζή, τον μεταφορέα των μαθητών;". Θα τελειώσουν τα έργα του ΕΣΠΑ μέσα στην προθεσμία, στο τέλος του 2015; Αναλαμβάνετε την έγκαιρη χρηματοδότηση και την εξέλιξή τους; Οι νομικές μας υπηρεσίες, λένε πως δεν είμαστε καλυμμένοι. Αν υπάρξει παύση ροής των έργων, θα γίνει πυρηνική έκρηξη!" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Αντίθετος με την ΠΝΠ εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των πρυτάνεων, Βασίλης Διγαλάκης ζητώντας να εξαιρεθούν οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων από τη ρύθμιση, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, για τους οποίους ισχύει απαγόρευση επένδυσής τους καθ' οιονδήποτε τρόπο.
  • Εξηγήσεις
Δίνοντας εξηγήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην ΤτΕ, "είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, όμοιος, αν όχι ίδιος με τους άλλους. Η ιδιαιτερότητά του είναι, πως το κράτος μπορεί να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων".
"Βάζετε 5 εκ. ευρώ σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ξέρετε πού τα επενδύει, αν τα κάνει συνάλλαγμα, αν τα επενδύσει σε ξένα ομόλογα ή ομόλογα του Δημοσίου; Όταν πάτε σε μια τράπεζα, θέλετε τα χρήματά σας. Αυτό γίνεται και σ' αυτόν τον λογαριασμό, με μια διαδικασία που έχουμε διευκρινίσει" ανέφερε ο κος Μάρδας.

Λεπτομέρειες για τη διαχείριση του λογαριασμού, έδωσε ο Μ. Μιχαλόπουλος, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος: Τα ρέπος ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση, και οι δήμοι ή οι περιφέρειες, σε περίπτωση που έχουν ανάγκη να τραβήξουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, μπορούν να ζητήσουν την εκταμίευση του ποσού μετά από μία περίπου εβδομάδα. Εάν οι ανάγκες υπερεπείγουν, η ΤτΕ υποχρεούται να καταβάλλει το 10% άμεσα. "Ένας προγραμματισμός που θα καθορίζει τις ανάγκες του κάθε ΟΤΑ κάθε μήνα, νομίζω πως είναι μία λύση για να παίρνουμε τα χρήματα στην ώρα τους και οι προγραμματισμένες απολήψεις να καλύπτονται" ανέφερε ο κος Μιχαλόπουλος.

Για προθεσμιακούς λογαριασμούς που θα χρειαστεί να "σπάσουν" προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι στην ΤτΕ, ο κος Μάρδας δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει ήδη νόμο, με τον οποίον η χρηματική αυτή ζημία θα αναλαμβάνεται από το κράτος.




Ειδικά για τα ΕΛΚΕ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κος Μάρδας απάντησε λέγοντας πως τα σχετικά κεφάλαια θα εξαιρεθούν από την επένδυση σε ρέπος - πέραν αυτού ωστόσο, καμία νομική δέσμευση δεν υπάρχει στο να κατατεθούν στην ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως το υπουργείο μπορεί να συζητήσει το ζήτημα ειδικά των λογαριασμών αυτών.


Κατά τα άλλα, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έλλειψαν οι πολιτικές αιχμές.
"Μας χαρακτήρισαν κάποιοι ως δημάρχους περιορισμένης ευθύνης. Απαντάμε πως περιορισμένης ευθύνης δεν είναι οι δήμαρχοι, αλλά κάποιοι που παρατείνουν στο διηνεκές τη διαπραγμάτευση και απειλούν με την έξοδο της χώρας" ανέφερε ο Γ. Πατούλης. Αμφισβητώντας δε, την περιγραφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θέλησε να δώσει ο Ν. Βούτσης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κος Πατούλης δήλωσε πως "θα δώσουμε τα πάντα - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ελαστικοποίηση των θεσμών μέσω κινδυνολογίας".

"Μπορώ κι εγώ να κινδυνολογήσω: Αν με έναν τόσο απλοϊκό τρόπο, μέσω μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να πάρει τα διαθέσιμα των ΟΤΑ, γιατί να μην έρθει μετά η ΤτΕ να πει και για τον πολίτη πως "ό,τι διαθέσιμο έχει, δεν θα το χάσει - κι αν θελήσει διευκρινίσεις ας έρθει να με ρωτήσει"" ανέφερε ο κος Πατούλης.

"Τελειώστε με τη διαπραγμάτευση. Ή μέσα ή έξω. Εντός εκτός και επί τα αυτά, δεν γίνεται" δήλωσε από πλευράς του και ο Κ. Αγοραστός.
Αντίθετα, την επί της ουσίας συμφωνία τους με την Πράξη, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της (προσκείμενης προς το ΣΥΡΙΖΑ) διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσει τα χρήματά τους στην ΤτΕ, θεωρώντας το προσφερόμενο επιτόκιο του 2,6% ως συμφέρον.

"Το 70% των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακρατήθηκε από εκείνος που σήμερα εμφανίζονται ως υποστηρικτές της Αυτοδιοίκησης" ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σπύρος Τζόκας. "Όσοι επιχειρούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει να δίνεται μετά από χρόνια, μια ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας για το λαό μας απ' την ελληνική κυβέρνηση" ανέφερε και η αντιπεριφερειάρχης, Ερμιόνη Κυπριανίδου.

* Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου