Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σφίγγει και άλλο τη χρηματοδοτική ...θηλιά στο Ελληνικό Δημόσιο ο Ντράγκι

Έστειλε νέα επιστολή στις ελληνικές τράπεζες με τη σύσταση να αποφεύγουν την περαιτέρω έκθεση στο δημόσιο χρέος

Νέα επιστολή στις ελληνικές τράπεζες με τη σύσταση να αποφεύγουν την περαιτέρω έκθεση στο δημόσιο χρέος έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Με επιστολή του εφιστά την προσοχή στις διοικήσεις των ελληνικών ιδρυμάτων, όχι μόνο να μην αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα έντοκα γραμμάτια, αλλά να περιορισθεί αυτή η συμμετοχή και σε επίπεδο ομίλου.

Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι βάζει πλέον “στοπ” και στο ενδεχόμενο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις θυγατρικές των τραπεζών είτε μέσω αγοράς εντόκων είτε μέσω απευθείας δανειοδότησης δημόσιων φορέων.

Η ενισχυμένη απαγόρευση της ΕΚΤ σχετικά με τις αγορές εντόκων έρχεται μετά τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 8/4 με την οποία το Δημόσιο άντλησε 1,138 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,97% και ενόψει της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων την Τετάρτη του Πάσχα 15 Απριλίου. Οφείλεται δε, σε ενδείξεις που είχε η ΕΚΤ ότι στις τελευταίες δημοπρασίες, θυγατρικές τραπεζών, κυρίως ασφαλιστικές και ΑΕΔΑΚ, χρηματοδότησαν αγορές εντόκων με χρήση ρευστότητας από πωλήσεις μετοχών. Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται να εντόπισε αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν δανειοδοτήσεις σε δημόσιους οργανισμούς με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης, οι οποίες μπορεί να χρηματοδότησαν αγορές εντόκων.
Η νέα εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά, η οποία ήδη τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο από τους δημόσιους φορείς και τα Ταμεία προκειμένου να μην ξεμείνει από ρευστό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου