Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Spiegel: Ο Βαρουφάκης ζει στον δικό του κόσμο... «Ο μόνος αισιόδοξος»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 24/04/201521:05
Spiegel: Ο Βαρουφάκης ζει στον δικό του κόσμο

Σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ο μόνος που δεν κατάλαβε τι έγινε στο Eurogroup - Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα σε δέκα ημέρες 

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σφυροκοπούν» την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, στον δικό του κόσμο, αφού πιστεύει ότι μια συμφωνία, στο πλαίσιο που ζητεί η ελληνική πλευρά, είναι εφικτή.


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τμηματική συμφωνία και καμία τμηματική εκταμίευση της δόσης, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος από την τρόικα.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Spiegel, είναι προφανώς ο μοναδικός που πιστεύει κάτι τέτοιο, διότι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

«Η Ελλάδα διολισθαίνει προς την πτώχευση και χρειάζεται άμεσα μια ένεση ρευστότητας. Τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, θεωρούν ότι είναι πολύ δυσμενείς οι συνθήκες να υπάρξει μια συμφωνία», αναφέρει το Spiegel και προσθέτει: «Μοναδικός αισιόδοξος είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους εταίρους του για μια σειρά μέτρων όπως την άρση του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία και τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Το ζήτημα είναι αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο η μισοάδειο».
  • Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα σε δέκα ημέρες
Την ίδια ώρα, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Γεργκ Σέλινγκ, επιβεβαίωσε πως η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε σκληρό κλίμα καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, θέλουν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Σε δηλώσεις του σε αυστριακούς δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της σημερινής άτυπης Συνόδου του Eurogroup στην Ρίγα, ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «αποφασιστικής σημασίας ήταν η συγκατάθεση της Αθήνας να καταβληθούν τώρα προσπάθειες με όλη τη δύναμη και ένταση για την εξεύρεση συμφωνίας».

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και από τη σκοπιά του Eurogroup να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στο Μάιο, καθώς ενδεχόμενα θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών, στη Σύνοδο επικράτησε η ομόφωνη άποψη ότι ο χρόνος τελειώνει, όπως επίσης ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την Αθήνα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι νέο, αλλά κανείς πρέπει να το επαναλαμβάνει όσο συχνά γίνεται.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε σκληρό κλίμα και πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών επιχειρηματολόγησαν οπωσδήποτε έντονα, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν η Αθήνα σχεδιάζει μεταρρυθμιστικά βήματα, με τα οποία δεν θα γίνουν εξοικονομήσεις, αλλά θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή για την επαναπρόσληψη υπαλλήλων, τότε οι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν το ερώτημα, από πού θα έλθουν τα χρήματα».

Πάντως, το ενδιαφέρον ήταν, κατά τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι δεν συζητήθηκε πλέον εκείνο το οποίο διαδίδονταν τις περασμένες εβδομάδες, ότι δηλαδή τα χρήματα θα έρχονταν από την Κίνα ή τη Ρωσία.
  • Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση
Νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα, ενώ όπως είπε «ξεμένουμε από χρόνο».

Αλλά και όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν στη συνεδρίαση την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές, ο κ. Βαρουφάκης, σε άλλο μήκος κύματος, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για βοήθεια το συντομότερο και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσθέτοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου