Κυριακή 12 Απριλίου 2015

«Οι διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες είναι... σοκαριστικές - Ζητούν λεφτά σαν... ταξιτζήδες»

Σοκαριστικές χαρακτηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung «οι χώρες της Ευρωζώνης δεν βλέπουν πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως ''σοκαριστική''».


Η απογοήτευση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα εδράζεται στην άρνηση της Αθήνας, έτσι όπως προέκυψε από τις πρόσφατες συνομιλίες, να προχωρήσει στα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Στέλεχος της Ευρωζώνης που πήρε μέρος στις συζητήσεις δήλωσε πως η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να μιλήσει για μείωση των συντάξεων του Δημοσίου. Μάλιστα, αναφέρει πως οι Έλληνες έστειλαν νέο εκπρόσωπό τους, τον Νίκο Θεοχαράκη που τους είπε ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα. Κάτι που όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης δεν το συμμερίστηκαν απαντώντας του πως η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει να διεθνείς υποχρεώσεις της. «Αν δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αυτό είναι ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα».

Κατά την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι του EuroWorking Group έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση διορία έως τις 20 Απριλίου για αν υποβάλλουν αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να γίνει η τελική αξιολόγηση στις 24 Απριλίου, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη—ειδικά τη Γερμανία—μοιάζουν να επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανταλλάσσονται προσωπικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς και η Αθήνα έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο.

Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα “σαν ταξιτζής”, επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.
Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Έκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.

Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, προς ψήφιση οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου