Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

«Δεν πληρώνω» από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία μέσω της οποίας επιδιώκεται η ατιμωρησία όσων συμμετείχαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω», παραβιάζοντας τους σχετικούς με την καταβολή διοδίων νόμους, κατέθεσαν χθες 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ψηφιστεί την Παρασκευή ως μέρος του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές.


Ειδικότερα, όπως σημειώνουν στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση εκείνων των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, βάσει των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους τις έχουν παραβεί, «αντιστεκόμενοι» στην πολιτική των διοδίων (περισσότεροι σταθμοί και υψηλότερο τίμημα) στις εθνικές οδούς.

«Με την ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου σε πολυεθνικές κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών, διογκώθηκε ένα κίνημα πολιτών ενάντια στη θέσπιση υπέρογκων διοδίων και στην κατασκευή πολλαπλών σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρουν: «Εκατοντάδες συμπολίτες σέρνονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι βάσει ειδικών ποινικών νόμων και χιλιάδες συμπολίτες μας επιβαρύνονται με υπέρμετρες ειδικές διοικητικές κυρώσεις. Το γεγονός αυτό προξενεί επιβάρυνση και στα ήδη βεβαρημένα πινάκια των δικαστηρίων. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να καταργηθούν ενόψει και της συνολικής επανεξέτασης των συμβάσεων παραχώρησης και του καθεστώτος επιβολής διοδίων στους αυτοκινητόδρομους».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «η ένταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της μη πληρωμής διοδίων δεν συνάδει με τον σκοπό του, ο οποίος είναι η εύρυθμη λειτουργία της κίνησης στους δρόμους και η σωστή συμπεριφορά των οδηγών. Η μη πληρωμή των διοδίων ουδεμία σχέση έχει με τα παραπάνω, καθώς ούτε ρυθμίζει την οδική συμπεριφορά, ούτε θέτει κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια οδηγών και πεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου