Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Η επίσκεψη Τσίπρα δημιούργησε αντιευρωπαϊκή ατμόσφαιρα

Deutsche Welle - Μαρία Ρηγούτσου (DLF)
http://www.skai.gr, 10/04/2015

Το θέμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ, με πληθώρα ρεπορτάζ και αναλύσεων. Η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωπαίων Πρασίνων, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτι ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή δηλώνει:
«Πιστεύω πως κάθε επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη, ο οποίος είναι θετικά προδιατεθειμένος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν και στην κυβέρνησή του είναι καλοδεχούμενη. Δεν πιστεύω όμως ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερη, αν εξαιρέσει κανείς ότι ήταν μια μέρα πριν από την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ».

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύθηκε ωστόσο με πολύ αρνητικά σχόλια και σενάρια περί διαρραγής του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που οφείλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του και έχει και τη δική του εξωτερική πολιτική.


Η άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις ξενίζει

Στην ερώτηση γιατί είναι τόσο κακό τελικά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα, η Ρεμπέκα Χαρμς απαντά ότι «δεν είναι κακό ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα, αλλά το θέμα είναι με ποιο σκοπό, όπως επίσης και ο χρόνος που γίνεται αυτό το ταξίδι. Και αυτά είναι τα θέματα τα οποία δικαίως προκαλούν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και θέτουν αμφιβολίες για το ταξίδι. Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος των Ελλήνων -των οποίων την επιθυμία για αλληλεγγύη πάντα υποστήριζα- και της ελληνικής κυβέρνησης να στέλνουν ένα μήνυμα ότι στρέφονται περισσότερο προς τη Μόσχα από ό,τι στις Βρυξέλλες. Χθες δεν συμφωνήθηκε κάτι σκληρό εάν δει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Τσίπρας με την επίσκεψη του είναι καθαρά φιλορωσική και καθαρά αντιευρωπαϊκή».

Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει καθησυχασμένος και ανακουφισμένος μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν η Ρεμπέκα Χαρμς επισήμανε:

«Μπορώ να καταλάβω ότι πολλές φορές για διπλωματικούς λόγους μπορεί κανείς να κάνει παρόμοιες δηλώσεις, ωστόσο είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ανακούφιση. Αλλά όταν διαβάζω ότι θα γίνει ένα έτος φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και όταν μιλάει κανείς για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, τότε δεν καταλαβαίνω τίποτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου