Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Χριστοδουλοπούλου: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται»

  • Ενώ κάθε μέρα φτάνουν καραβιές στον Πειραιά... 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 14/04/2015
Χριστοδουλοπούλου: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί να περάσουν στην Ελλάδα, υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015» - «Σταδιακά θα υπάρχει πρόβλημα, δεν πρεπει να εξαγγέλετε το πρόβλημα» - «Μικρασιατική καταστροφή έχουμε; πρόσφυγες έρχονται»


Καθώς εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς το «κύμα» προσφύγων που δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είδε κανέναν μετανάστη στον δρόμο.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».

Ερωτηθείσα, λίγο αργότερα, σε συνέντευξή της στο MEGΑ η κυρία Χριστοδολουπούλου υποστήριξε ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες» τόνισε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Όταν λέμε από το πρωί "λαθρομετανάστες", όταν λένε οι δήμοι έχουμε πρόβλημα, τι νομίζετε ότι ακούει η ΕΕ» συμπλήρωσε η υπουργός. «Δεν είναι σκουπίδια οι άνθρωποι, πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι έχει συνευθύνη, ότι όταν γίνεται πόλεμος στη γειτονιά της υπάρχουν επιπτώσεις, ότι πρέπει να έχει συνολική εικόνα» πρόσθεσε.

Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς δημοσιογράφους «για να βοηθήσετε να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».

«Σταδιακά θα υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν πρεπει να εξαγγέλετε το πρόβλημα. Μην φοβίζετε τον κόσμο, πέστε κάτι καλό. Πείτε για τη Γαύδο που τους τραπεζώσανε, που κάνανε κυνήγι που πήγαν οι υπηρεσίες» συνέχισε τις παραινέσεις προς τους δημοσιογράφους.

«Μικρασιατική καταστροφή έχουμε; πρόσφυγες έρχονται» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι μετανάστες, αν όχι στους δρόμους, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι «τους φιλοξενούν σε συγγενείς, πάνε σε οργανώσεις των ομοεθνών τους, πάνε σε ξενοδοχείαα, και αν μένουν τρεις σε κάποιο παγκάκι το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες» ενω παραθέτοντας τα στοιχεία σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική πολιτεία έχει στη διάθεσή της 1.000 θέσεις φιλοξενείας, 4.500 θέσεις στα κέντρα κράτησης και 300 θέσεις στις δομές για τα ανήλικα.

Την ίδια ώρα η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης είπε - μιλώντας στο MEGA - ότι «εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν - κτήρια και εκτάσεις - για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον Αnt1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράτυποι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία». «Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» συμπλήρωσε η αναπαληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης.

Ξεκολλάτε από Ξηρούς και λαθρομετανάστες
  • του Σταύρου Λυγερού
«Δεν μας φτάνει η θηλιά που μας έχουν περάσει στον λαιμό, έχουμε και τις ιδεοληψίες των δικαιωματιστών της Κουμουνδούρου. Είναι αδιανόητο όταν οι δανειστές επιχειρούν να μας στραγγαλίσουν εμείς να πυροβολούμε τα πόδια μας». Με αυτή τη φράση συνόψισε υπουργός το γεγονός ότι χειρισμοί στο εσωτερικό έχουν αρχίσει να ροκανίζουν την πολιτικο-εκλογική επιρροή της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εκδήλωση της αντίφασης ανάμεσα σε απολύτως μειοψηφικές ιδεολογικές αντιλήψεις της μικρογραφειοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ και στα «θέλω» των ψηφοφόρων που εκτόξευσαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη θέση. Αντίφαση που λόγω των ειδικών συνθηκών της κρίσης είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επικαλυφθεί λόγω του γεγονότος ότι κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί πολίτες ψήφισαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό κριτήριο να τερματίσουν τις μνημονιακές πολιτικές.

Η εν λόγω αντίφαση αποτυπώθηκε και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο με σημαντικές εξαιρέσεις αντανακλά τον «μικρό ΣΥΡΙΖΑ» του 4% παρά τον «μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ» του 36,4%. Η επισήμανση δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά κυρίως με τις πολιτικές. Οι παραδοσιακές ιδεοληψίες του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ», που σε μεγάλο βαθμό είχαν εγκριθεί και από το συνέδριό του, βρίσκονται κατά κανόνα σε αντίφαση με τα «πιστεύω» και τις επιθυμίες της εκλογικής βάσης του «μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ». Κυρίως, όμως, βρίσκονται σε αντίφαση με τον εθνικό ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα. Την αρχή έκανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Προκάλεσε την κοινή γνώμη αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της αριστείας και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάργηση των πειραματικών σχολείων. Μπορεί το κύμα των αντιδράσεων να τον υποχρέωσε να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά η πολιτική γρατζουνιά έμεινε.
Οι λαθρομετανάστες
Ακολούθησε το επεισόδιο με τις δύο κυρίες-στελέχη της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκατασταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και -στο όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Χριστοδουλοπούλου- υπαγόρευαν σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τη νέα μεταναστευτική πολιτική. Οταν το εν λόγω έγγραφο διέρρευσε και προκλήθηκε πολιτικός θόρυβος, το Μαξίμου μίλησε για προβοκάτσια και τον λογαριασμό πλήρωσε ο αρμόδιος υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.


Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον κ. Γιάννη Πανούση. Η πολιτική της υπουργού οδήγησε μέχρι στιγμής στον τριπλασιασμό των λαθρομεταναστών

Η ανάθεση στην κυρία Χριστοδουλοπούλου του τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι κλασικό δείγμα της τακτικής του Αλέξη Τσίπρα να τηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Το κράτος, όμως, δεν είναι ο κομματικός μικρόκοσμος. Με το ίδιο κριτήριο επέλεξε τη Ζωή  Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής. Οπως σχολίασε ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ζωή δεν είχε κρύψει τον άκαμπτο και συγκρουσιακό χαρακτήρα της. Την ευθύνη για όσα συμβαίνουν την έχει ο Τσίπρας και όχι αυτή. Δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό για να προβλέψεις πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, για να επιστρέψουμε σ’ αυτήν, ανήκει στην ομάδα των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών συνόρων, την κατεδάφιση του φράχτη στον Εβρο, την υποδοχή και ένταξη και όχι τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών και την παροχή ιθαγένειας όχι μόνο σε όσους αλλοδαπούς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε όσους μένουν εδώ αρκετά χρόνια. Μπορεί αυτές οι απόψεις να είναι σχετικά δημοφιλείς στην Κουμουνδούρου, αλλά -όπως προκύπτει και από δημοσκοπήσεις- μόνο μία αμελητέα μειονότητα της κοινωνίας τις συμμερίζεται. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες, αλλά και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρούν εθνικά επικίνδυνες.

Για όσους όμως έχουν αυτοαναγορευτεί πρωτοπόροι και θεωρούν ότι καθοδηγούν τις μάζες η γνώμη των πολιτών δεν έχει μεγάλη σημασία. Θεωρούν ότι η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ για να τερματίσει τις μνημονιακές πολιτικές προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στην Κουμουνδούρου να επιβάλει τις απολύτως μειοψηφικές απόψεις της εκμεταλλευόμενη την εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τη δεδομένη αντίθεση των ΑΝ.ΕΛ. Ποντάρουν στην απροθυμία του Πάνου Καμμένου να θέσει σε δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό και θεωρούν πως τα σχετικά νομοσχέδιά τους θα περάσουν με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Η «νίκη» των δικαιωματιστών
Μπορεί λόγω της αντίδρασης του αναπληρωτή υπουργού  Προστασίας του Πολίτη να μην υλοποιήθηκε η δεδηλωμένη πρόθεση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να κατεδαφιστεί ο φράχτης στον Εβρο, αλλά οι δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζουν κάτω. Ετοιμάζουν νομοσχέδια για μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και μαζική παροχή ιθαγένειας.
Τα «χαρμόσυνα» νέα για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας κυκλοφόρησαν γρήγορα από τα κυκλώματα των διακινητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2015 να έχουμε τριπλασιασμό των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από το Αιγαίο. Η απελευθέρωση δε όσων κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα  χαιρετίστηκε ως μεγάλη νίκη από τους δικαιωματιστές. Πιθανότατα, όμως, η Αμυγδαλέζα να ξαναγεμίσει, αφού τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν πλημμυρίσει από τις νέες μαζικές παράνομες εισροές μεταναστών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι θα νοικιάσει άδεια σπίτια, ξενοδοχεία και δημοτικά κτίρια για να φιλοξενήσει τους παράνομους μετανάστες! Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τις πολλές χιλιάδες Ελλήνων αστέγων της πρωτεύουσας. Οταν κάθε μήνα εισέρχονται χιλιάδες νέοι παράνομοι μετανάστες, που τελικώς καταλήγουν στο Λεκανοπέδιο, είναι προφανές ότι ακόμα και εάν η κυρία Χριστοδουλοπούλου εφαρμόσει το σχέδιό της, θα εξασφαλίσει φιλοξενία μόνο για ένα μικρό αριθμό. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο και θα οξύνεται.
Οι αντεξουσιαστές
Η αντίφαση ανάμεσα στις ιδεοληψίες του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ» και του «μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ» εκδηλώνεται και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των λεγόμενων αντεξουσιαστών. Η Ν.Δ. εστιάζει την κριτική της στο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει στον ανάπηρο Σάββα Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του. Το ζήτημα όμως που πραγματικά φθείρει την κυβέρνηση είναι η ανοχή που επιδεικνύει έναντι των μπαχαλάκηδων. Οι καταλήψεις και τα επεισόδια με πρωταγωνιστές ομάδες του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου είναι μία σταθερά του πολιτικού μας βίου τις τελευταίες δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι προφανές πως το τελευταίο δίμηνο έχουμε μία κλιμάκωση των κάθε είδους καταλήψεων και επεισοδίων. Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προω­θεί την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των αντεξουσιαστών, αυτοί εντείνουν τη δράση τους. Ολα δείχνουν ότι δοκιμάζουν τα όρια ανοχής της κυβέρνησης και ότι προσπαθούν να την εξωθήσουν να λάβει κατασταλτικά μέτρα για να την εκθέσουν. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι λόγος απραξίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τάση να επιδεικνύει ανοχή σε καταλήψεις και παρεμφερείς μη νόμιμες καταστάσεις όταν αυτές εμφανίζονται με κινηματικό μανδύα. Πρώτιστη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, όμως, είναι να προασπίζει την ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια τάξη και όχι να υπηρετεί τις όποιες κομματικές ιδεοληψίες.

Είναι ακριβώς αυτή η ανοχή που η Ν.Δ. έχει κατά κόρον εκμεταλλευτεί στο παρελθόν για να σπιλώσει το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ανέχεται την τρομοκρατία. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των μπαχαλάκηδων προσφέρει πεδίο για άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης εκ μέρους των «γαλάζιων». Κι αυτό σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των πολιτών σχεδόν δεν θέλει να τους ακούει για τα άλλα θέματα. Ο αντεξουσιαστικός χώρος είναι μία πολυάριθμη και εδραιωμένη πλέον οντότητα η οποία συγκοινωνεί με τη νέα γενιά τρομοκρατών και είναι ικανή να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα. Οταν το εξεγερσιακό κύμα του Δεκεμβρίου 2008 υποχώρησε, η φαντασίωση μιας δυναμικής συνέχειας τροφοδότησε τον χώρο των κουκουλοφόρων.

Οι ομάδες αυτές είναι εδώ και πολλά χρόνια οι αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της προβολής των διαδηλώσεων από τα ΜΜΕ. Εχουν άλλωστε όλα τα προσόντα για να κάνουν σπουδαία καριέρα στην τηλεοπτική δημοκρατία μας. Είναι απρόσωποι, dark, καταστροφείς, ριψοκίνδυνοι, σκληροί στις μάχες του δρόμου, χωρίς πολιτική πλατφόρμα, χωρίς ιδεολογικούς περιορισμούς και με διάθεση να βεβηλώσουν τα «ιερά και τα όσια». Ολα αυτά συνθέτουν ένα ελκυστικό πρότυπο για κάποιους νέους. Η συνάντηση του ρομαντισμού με τον μηδενισμό άλλωστε τροφοδοτεί τη δεξαμενή της βίας. Με την πάροδο των χρόνων, λοιπόν, στον αντεξουσιαστικό χώρο έχει διαμορφωθεί ένας αναπαραγόμενος σκληρός πυρήνας «επαγγελματιών της βίας» που διαθέτουν οργάνωση και λειτουργούν ως ομάδες κρούσης. Ηταν αναπόφευκτο στην πορεία ορισμένα από τα πιο ακραία στοιχεία αυτού του χώρου να προσανατολιστούν στην ένοπλη δράση. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις το τρομοκρατικό φαινόμενο επιβιώνει. Επιβιώνει, αλλά και αλλάζει.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μπαχαλάκηδων έχει ήδη προκαλέσει δημόσιες αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Πανούσης θέτει με ένταση το ζήτημα η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους πώς θέλει να δρα η Αστυνομία. Τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της πρυτανείας και τις προκλήσεις με τα συνθήματα στον περίβολο της Βουλής υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις.
Δεν είναι δείγμα σοβαρότητας βεβαίως η προσπάθεια να επιλυθεί η ενδοκυβερνητική αντίθεση με την απόφαση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φύγει από το υπερυπουργείο Εσωτερικών και να υπαχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μία απόφαση που στην πορεία ανακλήθηκε, αφού ο κ. Πανούσης διαφωνεί όχι μόνο με τον κ. Βούτση, αλλά και με τον κ.  Παρασκευόπουλο.

Οπως μας είπε κυβερνητικό στέλεχος για τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η επιλογή του Παρασκευόπουλου είναι ένα ακόμα λάθος του Τσίπρα. Πρόκειται για έναν διακεκριμένο καθηγητή με πολύ καλό επιστημονικό όνομα, ο οποίος όμως είναι ακατάλληλος όχι μόνο να λύσει το πρόβλημα, αλλά κυρίως να ελέγξει τον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης, τον οποίο λυμαίνονται διάφορα κυκλώματα». Και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα αυτό θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας με δραματικό τρόπο».

Οπως μας είπε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, «ακόμα και εάν συμφωνούσα απολύτως με τις απόψεις των δικαιωματιστών και για τους μετανάστες και για τους αντιεξουσιαστές, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής σκοπιμότητας δεν θα έβαζα τώρα στο τραπέζι τέτοια ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα στρέφουν τους ψηφοφόρους μας εναντίον της κυβέρνησης. Δημιουργούμε ρήγματα στην κοινωνική μας βάση όταν για να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς των δανειστών έχουμε ζωτική ανάγκη να την ενισχύσουμε και να τη διευρύνουμε».

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ταυτοχρόνως και ως κόμμα του 4%-5% και ως κόμμα του 36,5%. Ο Αλ. Τσίπρας διαφοροποιείται και μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ρητορικής του για να ανταποκριθεί στον ρόλο του πρωθυπουργού. Οι αντιφάσεις, όμως, θα αναβλύζουν συνεχώς όσο δεν αποσαφηνίζεται η κυβερνητική πολιτική. Οσο δεν συμβαίνει αυτό, ο κάθε υπουργός θα θεωρεί ότι νομιμοποιείται να μιλάει όπως μιλάει, με αποτέλεσμα την παρατηρούμενη πολυγλωσσία. Η μπάλα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει ολοκληρώσει τη δική του υπέρβαση ώστε να μπορεί να μετεξελίξει ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα του - και κυρίως να ανταποκριθεί στον ρόλο του κυβερνήτη και να επιλύσει με δημιουργικό τρόπο τα προβλήματα της κοινωνίας.

Καραβιές λαθρομεταναστών κάθε μέρα στην Αθήνα 
Εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες επιβιβάζονται καθημερινά στα πλοία της γραμμής και ξεχύνονται στον Πειραιά - Η   «νομιμοποίηση» της διαταγής Νίτσα, οι «μικρές Αμυγδαλέζες» και το κλείσιμο των συνόρων από τη Βουλγαρία

Περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται -κατά μέσο όρο- καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής. Πρόκειται για το νέο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αθρόα εισροή μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου οι οποίοι, με βάση τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, λαμβάνουν αδιακρίτως άδεια παραμονής έξι μηνών, μπαίνουν από τα νησιά στα πλοία και ξεχύνονται στους δρόμους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται κάθε μέρα παράνομα στην Ελλάδα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα φτάνει τους 400, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Οπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το θέμα, «αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, σύντομα ο αριθμός θα είναι τετραψήφιος».Με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα ο Πειραιάς και κατ’ επέκταση η Αθήνα (Ομόνοια) θα κατακλυστεί από παράνομους μετανάστες που δεν έχουν ούτε στέγη, ούτε εργασία, ούτε φαγητό... Στο πρόβλημα αναφέρθηκε με σκληρά λόγια και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και εκ μέρους των Αθηναίων πολιτών λέω ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατάσταση όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη χώρα να κατευθύνονται άναρχα ή μάλλον σχεδιασμένα στην Αθήνα και να αφήνονται στην τύχη τους. Ερχονται τα πλοία από τα νησιά και αποβιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται στην Ομόνοια και στις πλατείες της πόλης».

Καρέ-καρέ η απόβαση στο Μεγάλο Λιμάνι

Τις τελευταίες ημέρες τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών που ξεκινούν από τα ακριτικά νησιά της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Χίου και δένουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μεταφέρουν ένα νέο είδος ταξιδιώτη. Σε κάθε καράβι, μόλις ο καταπέλτης ανοίξει οι πρώτοι που βγαίνουν είναι δεκάδες μετανάστες από τις χώρες της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Πακιστάν, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές. Ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, αλλά αισιόδοξοι, κρατώντας στα χέρια το υπηρεσιακό σημείωμα της Αστυνομίας και έχοντας στις πλάτες ένα μαύρο σακίδιο παίρνουν τον δρόμο για την Ομόνοια.

Το «ΘΕΜΑ» βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την αποβίβαση δεκάδων παράνομων μεταναστών από τα πλοία της γραμμής. Οπως συνέβη τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης στην πύλη Ε1, όταν δέκα λεπτά μετά τις 6 το πλοίο από τα Δωδεκάνησα έδεσε και ο καταπέλτης έπεσε...

«Φτάσαμε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Συγκεκριμένα στην Κω. Μείναμε μερικές ημέρες στο νησί, μας έδωσαν το χαρτί και έτσι ήρθαμε στον Πειραιά. Θα πάμε σε κάποιους γνωστούς στο κέντρο της Αθήνας και θα ζητήσουμε αν μπορούν να μας φιλοξενήσουν», λέει ο 18χρονος Ασκάν απο το Αφγανιστάν και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει ούτε σπίτι ούτε δουλειά. Αυτό που θέλω είναι να τελειώσω το σχολείο και να σπουδάσω», ενώ ο συνομήλικός του, επίσης μετανάστης από το Αφγανιστάν, στην ερώτηση πού θα πάει και πού θα μείνει, απάντησε με σπαστά αγγλικά: «Στους δρόμους και τα πάρκα».Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παρέα των Σύρων μεταναστών που εγκατέλειψαν λόγω του πολέμου την πατρίδα τους και κατέληξαν στην Κω. «Δεν έχουμε πού να μείνουμε. Θα πάμε στο κέντρο και από εκεί θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση» λέει ο 29χρονος Φεϊζάλ, ενώ ο φίλος του Νασκάντ προσθέτει πως κάποιοι από την παρέα έχουν συγγενείς στη Γερμανία και σε αυτούς θα αναζητήσουν στέγη και εργασία αφού πρώτα δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αθήνα.

Οι περιγραφές των ανθρώπων με τα παρόμοια μαύρα σακίδια στην πλάτη, που λίγες ώρες αργότερα περνούσαν τον καταπέλτη του πλοίου από τη Μυτιλήνη και πατούσαν το πόδι τους στον Πειραιά, κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Πόνος, δυστυχία, απελπισία, ξεριζωμός. Με ένα χαρτί στο χέρι και προορισμό το κέντρο της Αθήνας, θα κυνηγήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Καθημερινά, εκτός από τους παράνομους μετανάστες που συμπληρώνουν έξι μήνες κράτησης στα κέντρα και αφήνονται ελεύθεροι, άλλοι τουλάχιστον 400 εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μόνο στη Μυτιλήνη το τελευταίο τρίμηνο έχουν φτάσει 6.000 παράνομοι μετανάστες, 4.000 στην Κω και περίπου 5.000 σε Χίο και Σάμο.

Για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα το τοπίο είναι θολό, καθώς μόνο αυτοί για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις ότι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κρατούνταν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιποι λαμβάνουν ένα υπηρεσιακό σημείωμα που λέει, ανάλογα με την περίπτωση, ότι για 30 ημέρες ή έξι μήνες μπορούν να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Ουσιαστικά δηλαδή εφαρμόζεται η διαταγή που εξέδωσε ο (απόστρατος πλέον) υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας στις αρχές Μαρτίου για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα θα αφήνονται ελεύθεροι. Ετσι, κι ενώ από τις 15 Μαρτίου άρχισαν να εισέρχονται εκ νέου παράνομοι μετανάστες στα κέντρα κλειστού τύπου που παρά τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις δεν έκλεισαν, δύο εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση άλλαξε και πάλι στάση και πλέον όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται διότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας περνάνε από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα στα οποία πραγματοποιούνται οι διαδικασίες ταυτοποίησης. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αφού, πέραν της προσωπικής συνέντευξης, λαμβάνονται αποτυπώματα που πλέον καταχωρούνται ηλεκτρονικά για να υπάρχουν στη βάση όλης της Ευρώπης. Αυτό το σύστημα όμως καθυστερεί επειδή είναι online.

Μάλιστα, αυτές τις ημέρες, λόγω του φόρτου εργασίας για τους αστυνομικούς που με έναν μόνο υπολογιστή έτρεχαν για να εξυπηρετήσουν τις ουρές μεταναστών, το σύστημα μπλόκαρε, με αποτέλεσμα να πέσουν οι γραμμές σε Κω, Λέσβο, Χίο μέχρι και το Καστελόριζο. «Μόνο την Τετάρτη στην Κω αφίχθησαν 250 άτομα, ενώ υπήρχαν στα κρατητήρια του Α.Τ. γύρω στα 70 άτομα και στο Λιμεναρχείο άλλοι 30. Εμαθα, δε, ότι βγήκαν και στην Κάλυμνο άλλοι 30 και 40 άτομα διέσωσε το Λιμεναρχείο. Δηλαδή αισίως φτάσαμε πάνω από 400 άτομα. Η κατάσταση πλέον είναι μη διαχειρίσιμη από την Αστυνομία και το Λιμενικό γι’ αυτό επιστρατεύτηκε και ο Στρατός. Βλέπουμε τα Steyr του Στρατού με δεκάδες στρατιώτες να προσπαθούν να στήσουν σκηνές. Στην Κω έχουμε 8 αστυνομικούς για να τους εξυπηρετούμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπόλοιπη αστυνόμευση και δεν φτάνουν», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου Αντώνης Κυδωνάκης.

Σφράγισε τα σύνορα η Βουλγαρία

Αξίζει να τονιστεί πως η δεύτερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες είναι η Βουλγαρία. Η πολιτική στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης της γειτονικής χώρας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της Ελλάδας. Ο φράκτης που κατασκεύασε μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε ο αντίστοιχος ελληνικός στον Εβρο ανακοινώθηκε ότι θα επεκταθεί και για άλλα 80 χιλιόμετρα, ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στη Συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας αυξήθηκε, ενώ τα θετικά αποτελέσματα που σημειώνει στην εισροή λαθρομεταναστών τα παρουσιάζει ως στοιχεία για να μπορέσει να ενταχθεί έπειτα από πέντε χρόνια στη Συνθήκη Σένγκεν.Οπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Χαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, «η Βουλγαρία υψώνει νέο φράκτη απέναντι στα μεταναστευτική κύματα, διασφαλίζει τα σύνορά της και διεκδικεί την είσοδό της στη Σένγκεν. Αντίθετα, η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της, αφήνει τους μετανάστες μέσα, θέλει να τους διαχειριστεί και ισομερώς ζητάει τη μεταφορά τους προς την Ευρώπη, κάτι που ζητάνε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2006 και έπειτα. Είναι δύο διαφορετικές πολιτικές και θεωρούμε σε κάθε περίπτωση ότι η πολιτική της φύλαξης των συνόρων θα πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας. Φυσικό επακόλουθο είναι όλα τα μεταναστευτικά κύματα τα οποία σήμερα εισρέουν στη χώρα είτε από νησιά είτε από τον Εβρο να μεταφέρονται και να οδηγούνται με κάθε τρόπο στην Αθήνα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών οι οποίοι, λόγω των φουσκωμένων νερών του Εβρου, δεν μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες όταν η στάθμη του νερού θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου