Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Δεν παραιτείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Ούτε ο Πάπας ο ίδιος να της το ζητήσει δεν παραιτείται», διακινούν συνομιλητές της - Για υποβολιμιαία σενάρια και εικοτολογίες κάνει λόγο η ίδια - Ακυρώθηκαν όλες οι συνεδριάσεις επιτροπών της Τρίτης
 Δεν παραιτείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Δεν φέρεται διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με όσα διακινεί η ίδια και συνεργάτες της οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις της.

Με τον τρόπο αυτό απαντά στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο από την πρώτη στιγμή -τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μετά το «παρών» της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους- δεν δίστασε να διατυπώσει την έμμεση παραίνεσή του προς τους υπουργούς που διαφώνησαν αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής να επιλέξουν την παραίτηση.

«Όταν οι υπουργοί διαφωνούν και μάλιστα δια της ψήφου τους αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προβληματικό και το ίδιο ισχύει για την Πρόεδρο της Βουλής παρά την θεσμική ιδιότητα που έχει», έλεγε σχετικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Ωστόσο, οι προθέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ενώπιον του ενδεχομένου να βρει μπροστά του την Πρόεδρο της Βουλής όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες fast track με τις οποίες θα φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας, θα ζητήσει από την ίδια να διευκολύνει με την στάση της και να μην προβάλλει εμπόδια. Έτσι, δεν αποκλείεται η κυρία Κωνσταντοπούλου, εάν και εφ’ όσον ενδώσει, να μην προεδρεύσει στην επίμαχη συνεδρίαση, όπως έγινε και την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης (προήδρευσε ο α’ αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος).

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η στάση της ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία αναμένεται να μην ψηφίσει. Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους για να διαχειριστεί πολιτικά το μείζον θέμα που συνιστά η θέση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Κατ’ αρχήν, αναμένεται να της ζητηθεί να παραιτηθεί, κάτι όμως που η ίδια δεν φέρεται να διατεθειμένη να πράξει –προς το παρόν τουλάχιστον. Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να τηλεφωνήσει σε δημοσιογράφο ο οποίος έγραψε στο tweeter ότι προτίθεται να παραιτηθεί, για να του δηλώσει ότι τα σχετικά σενάρια είναι υποβολιμιαία και συνιστούν εικοτολογίες. «Ούτε ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί», φέρονται να σχολιάζουν συνομιλητές της.

Εφ’ όσον δεν ευδοκιμήσει για το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο της παραίτησης, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής κατά της ΠτΒ, για την οποία απαιτείται η υπογραφή 50 τουλάχιστον βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε πρόταση μομφής κατά Προέδρου της Βουλής ήταν κατά του Ευ. Μεϊμαράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2014 και το 1985 από τη ΝΔ κατά του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Μιχάλη Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης). Ο Μ. Στεφανίδης είχε αναπλήρωνε τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Αλευρά ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όσον αφορά τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η κυβέρνηση.

To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα λεπτά της ώρας, ενώ η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 151 και η ψηφοφορία είναι ονομαστική.

Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί στην διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης ορίζεται η ημέρα συζήτησης σε μια από τις δυο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου (δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή). Στην περίπτωση που το σενάριο υποβολής πρότασης μομφής κατά της Προέδρου επιβεβαιωθεί, θεωρείται ως πιθανότερο το να στηριχθεί από τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και το ΠαΣοΚ.

Ήδη δημοσίως η κυρία Κωνσταντοπούλου δέχεται βολές από συντρόφους της, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ο οποίος την κατηγόρησε ότι συμπλέει με την Χρυσή Αυγή σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Σ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «θα της κάνουμε μομφή αν δεν φεύγει».

«Είναι δυνατόν να μας προκαλεί μέσα στη Βουλή με την συμπεριφορά της με όλο αυτό το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος και με ένα ΄΄παρών΄΄ στο οποίο μας παριστάνει ότι είναι πιο αριστερή από εμάς και εμείς θα την αφήνουμε να προεδρεύει;», σημείωσε ο ίδιος. Αλλά και η εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «θα περίμενε να έχει ήδη παραιτηθεί», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «η Πρόεδρος της Βουλής είναι ένα θεσμικό και πολιτικό βάρος όχι μόνο για τη Βουλή αλλά και για την χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου