Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κατά του Grexit οι «5 σοφοί»

Κατά του Grexit οι «5 σοφοί»

«Διδάγματα από την ελληνική κρίση για μια σταθερότερη ευρωζώνη», είναι ο τίτλος νέας ειδικής έκθεσης των λεγόμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας.

Οι «5 σοφοί» τάσσονται υπέρ της δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, προειδοποιούν ωστόσο για περαιτέρω βήματα σύγκλισης των χωρών μελών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι πέντε εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε πως η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας μιας χώρας κλονίζει τα κοινά θεμέλια. «Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού, σε διαφορετική περίπτωση οι εταίροι είναι εκβιάσιμοι», είπε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Λαρς Φελντ. Παράλληλα οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση ενός πτωχευτικού δικαίου για τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αναλαμβάνουν μελλοντικά και οι ιδιώτες πιστωτές μερίδιο του κόστους.


Εντούτοις στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο στήριξης είναι σωστό. Οι 5 σοφοί τάσσονται κατά του Grexit καθώς αυτό θα είχε σοβαρότατα μειονεκτήματα, κυρίως για τους Έλληνες, όπως λένε. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση και να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι τονίζουν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είτε υπάρξει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε όχι.

«Καμπανάκι» για Γαλλία - Ιταλία

Σε άλλο σημείο της έκθεσής τους οι 5 σοφοί υποστηρίζουν ότι χωρίς τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, οι χώρες της κρίσης θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε πολύ πιο επώδυνες προσαρμογές. Χάρη στα πακέτα βοήθειας η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση έγινε σε βάθος χρόνου και συνεπώς τα πακέτα αυτά συνέβαλαν στην αποτροπή μιας πολύ αυστηρότερης πολιτικής λιτότητας, όπως λένε.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά την ίδια ώρα ότι προβλήματα στην ευρωζώνη αναμένεται να δημιουργήσουν αμφότερες Γαλλία και Ιταλία καθώς προχωρούν με βραδείς ρυθμούς στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι πέντε πάντως δεν συμφωνούν με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης ή και μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Σχολιάζοντας το τελευταίο σημείο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε, σύμφωνα με το dpa, ότι οι εμπειρογνώμονες υποτιμούν την πολιτική βούληση για μια κοινή Ευρώπη.

Σκληρή κριτική στις προτάσεις των 5 σοφών άσκησε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. Ο οικονομολόγος κατηγόρησε τους συναδέλφους του για αλλαγή πλεύσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση περί εξόδου από το ευρώ «άκρως επικίνδυνη».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου