Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν μήνες

  • ΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ 
Για αρκετούς μήνες ίσως διατηρηθούν τα capital controls στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.<
Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν μήνες
«Η αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα: Μπορεί η ευρωζώνη να ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν τις απώλειες ή θα πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;», διερωτάται το πρακτορείο.

Η απάντηση θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο οι δανειστές θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι όσο «τραβάει» η όλη διαδικασία, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στις τράπεζες, από τις οποίες το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ έχει προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία και την δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

«Οι τράπεζες είναι "στην κατάψυξη" και η οικονομία ολοένα και αποδυναμώνεται», δήλωσε αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αυξάνονται τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται.
Αυτό το «πάγωμα» είναι απίθανο να αρθεί σύντομα, αν και τα capital controls χαλάρωσαν λίγο μετά την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο, αξιωματούχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι και ζητούν επειγόντως απελευθέρωση των κεφαλαίων για τις τράπεζες.
«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών» τόνισε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας..
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, για τις ελληνικές τράπεζες πάντως, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Με την οικονομία της να έχει «διψάει» για ρευστό και την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, ο χώρος για ελιγμούς από την Αθήνα είναι πλέον περιορισμένος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αξιωματούχου ο που συνοψίζει την όλη ατμόσφαιρα: «Η όποια συμπάθεια υπήρχε προς την Ελλάδα έχει χαθεί», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου