Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ο Ιωάννης Βαρουφάκης ως... εθνικό πρότυπο

ΣΤΑΜΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.07.2015

Δ​​εν θα με απασχολούσε ο κ. Βαρουφάκης, αν δεν πίστευα πως αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ελληνικής νοοτροπίας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα ελαττώματα της Φυλής. Η τροχιά του στην Πολιτική τα αποκαλύπτει. Τον γνωρίσαμε προεκλογικά να αγορεύει στα κανάλια ως αυθεντία περί τα οικονομικά. Με αυτάρεσκο χαμόγελο απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις του παρουσιαστή, με τη βεβαιότητα του παντογνώστη, του παντοδύναμου, του αλάθητου. Ακλόνητο το επιχείρημά του. Οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν σε όλες τις ελληνικές αξιώσεις για τον απλούστατο λόγο ότι η έξοδός μας απ’ το ευρώ θα κόστιζε απείρως περισσότερα σ’ αυτούς απ’ ό,τι σε μας. Ηταν ο τετραπέρατος και καπάτσος Ελληνας που έπαιζε στα δάχτυλα τους πανίσχυρους Ευρωπαίους.
Οταν πρωτοσυναντήθηκε με τον Σόιμπλε, προσπάθησε να τον κολακέψει, δηλώνοντας, χατζηαβατικά, ότι από φοιτητής τον θαυμάζει. Ο Σόιμπλε, όχι μόνον δεν «μάσησε», αλλά μετά από λίγες μέρες αποκάλεσε τον κ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή». Και αυτός τότε εξεμάνη. Οι γαλιφιές του μεταβλήθηκαν σε ύβρεις και καταγγελίες. Ηταν ο αγανακτισμένος Καραγκιοζοέλληνας, που για όλα τα κακά τού φταίνε οι ξένοι. Με την ίδια βεβαιότητα ο κ. Βαρουφάκης επέμενε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Και όταν του επισήμαναν την εμμονή των «θεσμών», αυτός απάντησε με το γνωστό χαμόγελο του αυτοϊκανοποιημένου. Θα βρούμε ένα-δύο ανώδυνα προϊόντα (πιθανώς εννοούσε κάτι σαν τη ρίγανη ή το χαμομήλι), ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα. (Των κουτόφραγκων.) Ηταν ο «ευφυέστατος Ελληνας», που στηρίζει την «ισχύ» του στην υποβάθμιση της νοημοσύνης όλων των άλλων.
Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και των δικών μας ευθυνών. Δεν μπορεί εσαεί να είμαστε «θύματα λαϊκιστών και λαοπλάνων πολιτικών». Μετά την κραυγαλέα «εξαπάτησή μας» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., είναι αδύνατον να επικαλεσθούμε και άλλη «αποπλάνηση». (Θα θυμίζουμε το ευθυμογράφημα του Σταμ-Σταμ για τη μάλλον εκουσίως βιασθείσα κόρη. Οταν ο χωροφύλαξ, αυτόπτης μάρτυς, ερωτάται αν το θύμα εβιάσθη, απαντά: Τι εβιάσθη, κ. Πρόεδρε. Παρα-βιάσθη, μια και δυο και τρεις φορές.) Η συγκεκριμένη επισήμανση αφορά κυρίως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πράξουν στις επόμενες εκλογές; Θα μείνουν στο πλευρό του «εκβιασθέντα» ή προσγειωθέντα κ. Τσίπρα; Θα ακολουθήσουν το άλμα αυτοχειρίας που προτείνουν η Χ.Α. και το ΚΚΕ; Ή θα «εμπιστευθούν» ξανά κάποιο λαφαζάνειο μόρφωμα, στο οποίο δεν είναι παράλογο να καταψηφίζεις τη βασική επιλογή του κόμματός σου και συγχρόνως να το στηρίζεις στην εξουσία (προφανώς για τη νομή της); Πρόκειται για τελευταία εκδοχή της αριστερής ηθικής.

Φίλες και φίλοι. Πριν από μερικές εβδομάδες οι Βρετανοί επανεξέλεξαν τον Κάμερον, ο οποίος τους υποσχέθηκε ανάκαμψη μόνον με τη συνέχιση της λιτότητος. Και συνέτριψαν τους Εργατικούς που είχαν επαγγελθεί το τέλος της λιτότητος. Οι δε Βρετανοί δεν είχαν «εξαπατηθεί» κατ’ εξακολούθησιν και κατά συρροήν από τους πολιτικούς τους. Δεν αντιμετώπιζαν θέμα αφανισμού της χώρας τους. Απλώς είχαν τη νοημοσύνη ώστε να διακρίνουν το εφικτό από το επιθυμητό. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να εθελοτυφλούμε και να αυταπατώμεθα; Διότι το βέβαιον είναι ότι το ποιητικό του «πάντα ευκολόπιστου και πάντα προδομένου λαού» ηχεί στις ημέρες μας και για όλους μας ως παραδοχή εθνικής κατάντιας και έσχατης καταισχύνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου