Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Τι θα γίνει με τους νόμους που πρέπει να ψηφιστούν - Θα κάνει «αντάρτικο» η Ζωή Κωνσταντοπούλου;


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Τι θα γίνει με τους νόμους που πρέπει να ψηφιστούν - Θα κάνει «αντάρτικο» η Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις και το επόμενο 3ήμερο θα είναι ιδιαίτερα πυκνό με επίκεντρο το ελληνικό κοινοβούλιο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ολα τα βλέμματα στρέφονται στις κινήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο ως προς την εισαγωγή των νομοσχεδίων με τα μέτρα στη Βουλή όσο και σχετικά με την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο το απόγευμα αλλά και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αγκάθια είναι πολλά για την κυβέρνηση, αλλά και οι δεσμεύσεις συγκεκριμένες, όπως και τα χρονοδιαγράμματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή χωρίς άλλες απώλειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι 17 ηχηρές διαφοροποιήσεις της προηγούμενης ψηφοφορίας αλλά και τα «ναι» που δόθηκαν με επιφύλαξη είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά τώρα που η συμφωνία έχει γίνει γνωστή και είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Είναι ερωτηματικό λοιπόν ποια θα είναι η στάση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, του κ. Λαφαζάνη, του κ. Στρατούλη αλλά και άλλων όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Κ. Λαπαβίτσας και βεβαίως ο Γιάνης Βαρουφάκης που θα πρέπει να επιστρέψει από... την Αίγινα για να ψηφίσει.
Ερωτηματικό και για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι δια του αρχηγού τους είχαν προσβάλλει ουκ ολίγες φορές την αντιπολίτευση.
Υπάρχει όμως και το μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καθώς δεν είναι απλή βουλευτής αλλά Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζονται φόβοι για τη στάση της στην κατάθεση της συμφωνίας με ένα νόμο και ένα άρθρο που πρέπει να ψηφιστεί την Τρίτη. Το ερώτημα είναι αν η κ. Κωνσταντοπούλου θα κάνει «αντάρτικο» και αν θα επιτρέψει αυτή τη διαδικασία ή θα την μπλοκάρει. Και βεβαίως η ίδια τι θα ψηφίσει.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ειδικά μετά τις διαρροές από το περιβάλλον της ότι δεν φεύγει από τη θέση της ακόμη κι αν της το ζητήσουν. Πλέον ο μόνος τρόπος για να φύγει από την Προεδρία της Βουλής είναι να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της. Αλλά πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής και τη σύγκλιση πρέπει να την κάνει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Βεβαίως αυτό θα προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία ψήφιση των νομοθετημάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 150 του Κανονισμού της βουλής η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.
Η πρόταση γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς την πρόταση μομφής θα στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα σενάρια για αντικατάστασή της ακούγονται τα ονόματα του Αλέξη Μητρόπουλου και το Γιάννη Μπαλάφα, που είναι και οι δύο αντιπρόεδροι. Οπως και η Δέσποινα Χαραλαμποπούλου η οποία όμως ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα. Εκτός κι αν υπάρξει άλλη πρόταση στο πρόσωπο άλλου βουλευτή που θα μπορούσε να ενώσει εκ νέου τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου