Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Σφοδρή επίθεση από Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31.07.2015
 Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπερασπίστηκε την εναλλακτική εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποτελεί καταστροφή.
Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπερασπίστηκε την εναλλακτική εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποτελεί καταστροφή.

Εναλλακτική λύση υπάρχει, αλλά είναι πολιτική η επιλογή το ότι δεν τη θέλουμε, υποστήριξε ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την προεδρική πλειοψηφία ότι έχει αναγάγει το ευρώ «σε θρησκευτικό δόγμα». Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την εναλλακτική εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν αποτελεί καταστροφή. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το plan B, ανέφερε ενδεικτικά ότι για την έκδοση νέου νομίσματος, ως συναλλαγματικά αποθεματικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στις τράπεζες ως καταθέσεις, «πέραν των δεκάδων δισεκατομμυρίων που βρίσκονται σε θυρίδες», όπως πρόσθεσε.
«Ποτέ δεν κάναμε σοβαρή συζήτηση για το τι θα γίνει σε ενδεχόμενη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα», επισήμανε, για να προσθέσει ότι η εναλλακτική θα πρέπει να συζητηθεί, διότι θα χρειαστεί.

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «δικτατορία του ευρώ». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το ότι δεν έχουμε εναλλακτική», επανέλαβε. Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο, το χαρακτήρισε «κοροϊδία», καθώς θα πραγματοποιηθεί αφού υπογραφεί το νέο πρόγραμμα και ψηφιστεί από τη Βουλή.

Την οδό της προσωπικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό επέλεξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας ευθέως στην προχθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό και παιδικό» τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της, αναρωτήθηκε σκωπτικά «αν είναι γελοίος, γραφικός, ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα» και κάλεσε όσους υπέγραψαν τη συμφωνία «να δώσουν τώρα απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειο». «Δεν επιτρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει να ψηφισθεί πρώτα το μνημόνιο και έπειτα να αποφασίσει γι’ αυτό» τόνισε.

Σκληρότατη κριτική στον πρωθυπουργό είχαν ασκήσει νωρίτερα και όλα τα μέλη της Πλατφόρμας που πήραν τον λόγο. Ο Αντ. Νταβανέλος παρομοίασε το Μαξίμου με ένα «περίκλειστο κόμμα που πήρε τις αποφάσεις μέσα στο κόμμα». Η πρότασή του ήταν γενική απεργία διαρκείας, ενώ κάλεσε ονομαστικά τον Ν. Παππά «να ασκήσει την εξουσία του κατά του πολιτικοδημοσιογραφικού ρουλεμάν που έχει βαλθεί να ρίξει στα σκυλιά τον Βαρουφάκη, τη Ζωή, τον Λαφαζάνη και τη Βαλαβάνη».«Συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο» ζήτησε και ο Κώστας Ησυχος που υποστήριξε ότι αν ψηφισθεί η συμφωνία «το διαζύγιο με τις μάζες θα επέλθει και δεν μας αξίζει». Για ευθύνες που δεν μπορούν να επιμεριστούν σε όλους μίλησε και ο Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος παραιτήθηκε χθες και από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ ο Γ. Μηλιός τάχθηκε υπέρ του διαρκούς Συνεδρίου καταγγέλλοντας το μνημόνιο ως «καταστροφική λιτότητα για τους πολλούς και αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τέλος, η Σοφία Παπαδόγιαννη χαρακτήρισε το μνημόνιο «πολιτική ανατροπή της λαϊκής εντολής που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να το απορρίψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου