Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Λέτε σαχλαμάρες - Φώφη: Συνυπήρχατε απλά με το κόμμα της δραχμής;

  • Ο Τσίπρας κάλυψε τον Βαρουφάκη και πέρασε στην αντεπίθεση
Τσίπρας: Λέτε σαχλαμάρες - Φώφη: Συνυπήρχατε απλά με το κόμμα της δραχμής;


«Ναι, είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για Plan B» είπε ο πρωθυπουργός - Δεν είχαμε σχέδιο Grexit, είχαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εξήγησε - Η Κομισιόν είχε σχέδιο 1.000 σελίδων γι' αυτό, απάντησε στη Φ. Γεννηματά - Με εκφράσεις όπως «σαχλαμάρες» και «δεν είναι λαμόγιο» επιχείρησε να καλύψει τον τέως ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος και στα πουκάμισά ή τις διακοπές του

Πλήρη κάλυψη στον Γιάνη Βαρουφάκη για την υπόθεση με το «plan b» με παράλληλη σφοδρή αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης έκανε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά παραδέχθηκε πως ο ίδιος έδωσε εντολή στον τέως υπουργό Οικονομικών να σχεδιάσει την αμυντική τακτική της χώρας στην περίπτωση που επικρατούσαν οι επιθυμίες των ακραίων κύκλων της  Ευρώπη και η χώρα οδηγούταν εκτός ευρώ.

Είπε πως την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκαναν λόγο περι δικών τους σχεδίων που οδηγούν σε Grexit o ίδιος είχε υποχρέωση να ετοιμάσει την άμυνα της χώρας.

Αναφερόμενος δε προσωπικά για τον κ. Βαρουφάκη επισήμανε «ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη όπως έχουμε κάνει όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε  όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο. Να τον κατηγορείτε ότι κάνει διακοπές στην Αίγινα ή ότι δεν φορά καλόγουστα πουκάμισα. Δεν μπορείτε όμως να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι είχε σχέδιο να πάει τη χώρα στα βράχια».

Θεωρώντας ότι το πεδίο διαφάνειας είναι προνομιακό για τον ίδιο αλλά το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από την αντιπολίτευση να το «ανακαταλάβει», πέρασε στην αντεπίθεση, σημειώνοντας «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον κ. Βαρουφάκη. Την ώρα που ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό όπως ο κ. Χαρδούβελης. Δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ούτε είχε αφορολόγητα ποσά στην Ελβετία όπως στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά που σήμερα μαθαίνω ότι δίνει εξηγήσεις στην δικαιοσύνη. Ενεργοποιείτε τα ένστικτα της κοινής γνώμης που λέει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Γεννηματά: Να δώσει εξηγήσεις στην Εξεταστική ο Βαρουφάκης

Η κυρία Γεννηματά επέμεινε λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια και εκεί «θα διαπιστωθούν οι λόγοι που σήμερα τον καλύπτει ο πρωθυπουργός». Επιχειρώντας δε να αντικρούσει την επίθεση του πρωθυπουργού τον κάλεσε να μην υπονομεύει την κοινοβουλευτική στήριξη που του παρέχει η αντιπολίτευση και να αξιοποιήσει την θετική ψήφο που του δίνουν 230 βουλευτές. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση με το «plan B» ως «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» και πρόσθεσε «ο κ. Βαρουφάκης λειτούργησε κατ' εντολή σας και από τις ενέργειές του προκύπτουν και αδικήματα κατά του νομίσματος και της εθνικής κυριαρχίας. Η ομολογία του αναδεικνύει έναν παρακρατικό λαβύρινθο, και επικίνδυνες μεθοδεύσεις». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποιες οι εντολές σας, ποια η ανάμειξή σας; Συνυπήρχατε απλά με το κόμμα της δραχμής; Ποια ήταν η ομάδα που λειτουργούσε εν κρυπτώ; Εσεις λέγατε ότι ο Βαρουφάκης είναι ένα φοβερό άσετ! Μήπως τελικά πατούσατε σε δύο βάρκες και την τελευταία στιγμή το μετανιώσατε; Πόσο μας κόστισαν όλα αυτά; Είναι σταθερή επιλογή η παραμονή χώρας στην ΕΕ;».

Τσίπρας: Επικίνδυνος ο ορυμαγδός διαστρεβλώσεων

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι πραγματοποιείται μια «πρωτοφανής προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…» ενώ υποστήριξε ότι «ο ορυμαγδός δηλώσεων και διαστρεβλώσεων θα ήταν  διασκεδαστικός αν δεν ήταν επικίνδυνος».

Υποστήριξε ότι γίνεται απόπειρες «ποινικοποίησης» της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντιδράσει στην περίπτωση που οι ακραίες δυνάμεις της Ευρώπη επέβαλλαν την επιθυμία τους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

«Σχέδια εξόδου από ευρώ δεν είχαμε και δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλείται αν δεν είχαμε και αν δεν είχαμε διανοηθεί να κάνουμε» εξήγησε για να προσθέσει «Αν θέλετε να ψάχνετε ενόχους ας απευθυνθείτε σε όσους επεξεργάστηκαν σχέδια Grexit και όχι σε εμάς».

Υπενθύμισε στην κυρία Γεννηματα την παραδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ περι σχεδίου grexit ήδη από το 2012 που συνεχώς επικαιροποιείται. «Ρωτήστε αυτούς! Τι περιλαμβάνει το δικό τους σχέδιο. Ρωτήστε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να σας εξηγήσει τι αναφέρει το δικό τους σχέδιο Β που όπως λένε παραμένει στο τραπέζι. Σας θυμίζω δηλώσεις του κ. Ντάιζεμπλουμ μετά την συνεδρίαση στην Ρήγα που είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν αγωνία και ζήτησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για σχέδιο Β… Αν το δήλωναν ότι είχαν σχέδιο grexit εμείς δεν έπρεπε να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας; Όχι μόνο έπρεπε αλλά είχαμε υποχρέωση να προετοιμαστούμ».

«Φυσικά και είχα δώσει εντολή. Προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας. Θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι κωμικό να ανακαλύπτετε μέγα πολιτικό σκάνδαλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο όταν ήταν εμφανές ότι η στάση της άλλης πλευράς γινόταν όλο και πιο σκληρή» σημείωσε για να συνεχίσει απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε στο δικό σας κόμμα και στις πλοηγούμενες κυβερνήσεις. Όχι σε αυτή την κυβέρνηση και τον κ. Βαρουφάκη. Να ψάξετε στα υποβρύχια, στην λίστα Λαγκαρντ, στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και στο PSI».

Επεισόδιο Τσίπρα-Γρηγοράκου

Ανταπαντώντας η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι η αλήθεια για τον πρωθυπουργό είναι σχετική υπενθυμίζοντας  τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκάθαρσή του και όσα μέλη εδιώχθησαν, βρίσκονται σήμερα στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό επισήμανε «Προσπαθήστε να δημιουργήστε εθνικό μέτωπο. Αξιοποιήστε την συναίνεση. Με την στάση σας από 230 βουλευτές που σας στήριξαν πόσους θα αφήσετε; Μιλάτε για εκλογές χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί η χώρα. Είναι αστειότητες αυτές. ΝΑ αξιοποιήσετε την πλειοψηφία που σηκώνει τα βάρη τα δικά σας και τα λάθη τα δικά σας.

Ακολούθησε και πάλι ο κ. Τσίπρας που στην αρχή της δευτερολογίας του είχε και ένα μικρό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο.

«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ τα οποία καταστρώναμε σε κάποια μυστικά μπουντρούμια. Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε. Καθ όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, εσείς και η αντιπολίτευση και τα μίντια λέγατε ότι το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Αν ήμασταν συνωμότες τότε με το 63% του λαού γιατί να μην υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας;» είπε ο πρωθυπουργός για να ακουστεί από τα έδρανα ο κ. Γρηγοράκος: «γιατί δεν μπορούσατε!».

Ο κ. Τσίπρας του ανταπάντησε «λέτε και σαχλαμάρες! Να σοβαρευτούμε».

Πρόσθεσε: «Είπατε ότι τελειώσατε με τα σκάνδαλα στo ΠΑΣΟΚ επειδή στείλατε σε ειδικό δικαστήριο τον κ. Παπακωνσταντίνου. Όμως τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου  από τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ; Ετσι καθαρίζετε εσείς τους συντρόφους σας;».

Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί την «ιδιοκτησία» του νέου προγράμματος δανειοδότησης της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα το εφαρμόσει.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προσέλθει σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού για να απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, αν και μέχρι σήμερα είχε επιλέξει την τακτική της σιωπής για να αντιμετωπίσει το «βαρίδι» Βαρουφάκη. Το πρωί, μάλιστα, ο τέως ΥΠΟΙΚ εθεάθη, φορώντας ένα ροζ πουκάμισο, στο κυλικείο της Βουλής να πίνει καφέ με υπουργό της κυβέρνησης. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί με την ανάγνωση της ερώτησης από την Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, έρευνα για το Plan B Βαρουφάκη έχει ανοίξει και από την τακτική δικαιοσύνη καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος έχει ήδη διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων.

Στην ερώτησή της η κυρία Γεννηματά ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει:

α) Ποια ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιό στόχο;

β) Ποια ήταν ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;

γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πως του γνωστοποιήθηκαν;

δ) Ποια ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;

ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;

στ) Παραμένει κατά την Κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για την χώρα η παραμονή στην ζώνη του Ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου