Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Ωρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΧΙΣΜΑ
Δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Ωρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ωρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μάχη των Βρυξελλών και εν αναμονή των κοινοβουλευτικών μαχών που θα δοθούν για τη συμφωνία και τα μέτρα του Μνημονίου. Χωρίς ανάσα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του με βασική εκείνη του ριζικού ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα.
Θα προσπαθήσει επίσης στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος να περιορίσει τη «ζημιά» και να αποφύγει το «σχίσμα» στον ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι πλέον δεδομένο ότι κορυφαία στελέχη διαφωνούν ριζικά με τη διαπραγμάτευση και τα αποτελέσματά της.

Ηδη ανακοινώθηκε ότι παραιτείται από βουλευτής και υπουργός ο Νίκος Χουντής και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Εκτός της κυβέρνησης θα βρεθούν σίγουρα οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης ενώ ο κ. Χουντής θα πάρει τη θέση του κ. Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έντονα ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Κ. Ήσυχου, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, που φαίνεται να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο για τις 100 δόσεις που απαιτούν οι δανειστές.
  • Δεν στηρίζω, δεν παραιτούμαι
Οπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Λαφαζανη, δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από την Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Αυτή η διαφοροποίηση τους αναμένεται να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: είτε με παρόν, είτε με όχι, είτε και με αποχή. Και αυτό εναπόκειται στον κάθε βουλευτή πως θα αποφασίσει να πράξει, όπως τονίζεται.
Τέλος, τονίζεται ότι ο κ.Λαφαζάνης δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητήσει ούτε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον 2ο όροφο της Βουλής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της "αριστερής πλατφόρμας" με την συμμετοχή των Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Ν. Χουντή, Κ. Ήσυχου, Στ Λεουτσάκου, Θ. Πετράκου, Ι. Σταθά, και Σ. Παπαδογιάννη όπου εξετάστηκαν οι περαιτέρω κινήσεις τους ενόψει και της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές την οποία θεωρούν "νέο μνημόνιο" που θα καταστρέψει τη χώρα.
Αύριο συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί εάν το κόμμα θα διασπαστεί ή εάν η προεδρική πλειοψηφία και η αριστερή πτέρυγα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό. Οπως π.χ. να παραιτηθούν από τα κυβερνητικά αξιώματα κάποιοι, να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά και να είναι απέναντί της. Βεβαίως, δεν αποκλείεται η διάσπαση και τότε ενδιαφέρον θα έχει ο αριθμός των βουλευτών που θα αποχωρήσουν και αν θα παραιτηθούν από την βουλευτική έδρα, όπως δεσμεύονται.
Οι 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν την εξουσιοδότηση, δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα προς εφαρμογή της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση από την Τετάρτη.
Είναι, δε, πολύ πιθανό οι διαφοροποιήσεις βουλευτών να αυξηθούν.
Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση με διαφορετικό σχήμα, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα εφαρμόσει τη συμφωνία. Το πιθανότερο πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα συγκροτηθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού για να ψηφιστούν τα εφαρμοστικά νομοσχέδια και να δρομολογηθούν εκλογές πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Αγνωστο είναι τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος δείχνει να διαφωνεί με τη συμφωνία, ωστόσο, δεν θα ήθελε να χάσει την κυβερνητική συνεργασία.
Λένε όχι
Ομως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και στηρίζουν τη συμφωνία λένε ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης πρώτος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τα νομοσχέδια, είναι πρόθυμος να προτείνει πρόσωπα για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα συμμετέχει με δικά του στελέχη. Παρόμοια στάση κρατούν μέχρι στιγμής και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«Παίζουν» και τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με περιορισμένο χρονικό ορίζοντας και εκλογές στη συνέχεια, αλλά και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ενδιαφέρον έχει βεβαίως και η υπόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς ακούγονται όλο και πιο έντονα φήμες για πρόταση μομφής εναντίον της η οποία θα στηριχθεί και από συναδέλφους της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου