Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Μανιφέστο αύριο από Λαφαζάνη, «διαγραφές» από Τσίπρα στις 18 Αυγούστου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ... ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κορυφαίου χαρακτήρα αλλαγές στο κόμμα και να τολμήσει ρήξεις με στόχο τη διεύρυνση και όχι τη συρρίκνωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας στελέχη και μέλη να πάρουν θέση για το μοντέλο που οφείλει να ακολουθήσει η «κυβερνώσα Αριστερά», φέρεται ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Μανιφέστο αύριο από Λαφαζάνη, «διαγραφές» από Τσίπρα στις 18 Αυγούστου
Μπορεί να περνάει ώρες κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα που αφορούν τη διάσωση της χώρας από την οικονομική ασφυξία, εντούτοις ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει σε καθημερινή βάση χρόνο για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του κόμματος λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει αναπτύξει ταχύτητα προς διαφορετική πορεία, όπως και άλλες -μικρότερης επιρροής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- τάσεις. Ωστόσο, στις συζητήσεις του αναρωτιέται με νόημα αν έχουν υπολογίσει σωστά τους κινδύνους για τη χώρα από την καταψήφιση στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ετσι κι αλλιώς, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τα εναλλακτικά σενάρια που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις επόμενες «διασπαστικές» κινήσεις των διαφωνούντων.
«Η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τραυμάτισε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς του κόμματος που τάσσονται στο πλευρό του κ. Τσίπρα στην εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση που αντιμετωπίζει σχετικά με την πορεία της χώρας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος για το ιδιότυπο μπρα ντε φερ με στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και έχει ανάψει το «πράσινο φως» στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε αρχικά να ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία των διαπραγματεύσεων εντός του ασφυκτικού πλαισίου του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωκομματικό στρατόπεδο.
Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να προχωρήσει στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 30 και πλέον βουλευτών εάν μετά το διπλό «όχι» καταψηφίσουν στις 18 Αυγούστου και το νέο πρόγραμμα που αποτελεί «πύλη εισόδου» στην επόμενη μέρα της -χωρίς Grexit- χώρας. Είναι γνωστό ότι λόγω του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του δεν μπορεί να καταφύγει σε δραστικές λύσεις στο κόμμα -παρά μόνο να προετοιμάσει το πεδίο για ένα Συνέδριο.
Το σίγουρο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβεβαιωθεί το ρήγμα μετά το διπλό «όχι» βουλευτών κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας στις πρόσφατες ψηφοφορίες και αποτελεί πλέον «αξίωμα» για το Μέγαρο Μαξίμου η διαπίστωση ότι η μειοψηφία ακολουθεί πλέον διαφορετικό δρόμο. Η πρώτη κρούση από στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα έγινε προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι αυτήν τη στιγμή ώστε να δοθεί προτεραιότητα, όπως είναι αυτονόητο, στα θέματα διάσωσης της χώρας από τον κίνδυνο ενός Grexit.
  • «Οχι» στη συμβίωση
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προεδρική ομάδα είναι διατεθειμένη να υποστείλει τη σημαία και να αποδεχθεί τη συμβίωση όλων των τάσεων επ' αόριστον -ειδικά λόγω της αποδεδειγμένης πρόθεσης στελεχών του «όχι» να τηρήσουν ίδια στάση και σε προσεχείς κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως για την έγκριση του τρίτου μνημονίου. Το γεγονός όμως ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση στον Πανελλήνιο (Πεδίον του Αρεως) αποτελεί για τα κυβερνητικά στελέχη μια κίνηση επίδειξης δύναμης που τροφοδοτεί την εσωκομματική αντιπαράθεση.
Στην εκδήλωση με αφορμή την 5η επέτειο από τη «γέννηση» της ιστοσελίδας iskra.gr, όπου αρθρογραφούν κυρίως στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, θα χαιρετίσουν με σύντομη παρέμβαση ο Αντώνης Νταβανέλος (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Γ. Κασιμάτης (συνταγματολόγος) και ο Π. Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος-συγγραφέας), η συμμετοχή του οποίου στην εκδήλωση «αποκαλύπτει» ότι τα στελέχη της Πλατφόρμας δεν αποκλείουν την κοινή κάθοδο στο ενδεχόμενο εκλογών με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.
Εγκυρες πηγές υποστηρίζουν πως οι «λαφαζανικοί» εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να τους αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας εκλογές και αφήνοντάς τους εκτός λίστας και για τον λόγο αυτόν επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Επίσης, έμπειρα στελέχη τονίζουν πως εκτός από την επίδειξη δύναμης ως προς τη συμμετοχή, στο γήπεδο του Πανελληνίου αναμένουν και την παρουσίαση ενός μανιφέστου για την επόμενη μέρα που θα είναι σε κόντρα με την πολιτική που χαράσσει ο κ. Τσίπρας ως «κυβερνήτης».
Ο πρωθυπουργός πάντως έχει ήδη προϊδεάσει για την πορεία που σκοπεύει να προτείνει στο κόμμα του, με στόχο να μην εμποδιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους. Εχει μιλήσει για συλλογικές διαδικασίες τον Σεπτέμβρη και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει ένα ανοιχτό Συνέδριο που να αποδεικνύει ότι ακούει την κοινωνία και δεν κλείνει τις πόρτες.
Την ίδια ώρα, στο επιτελείο του μελετούν το καταστατικό, ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από τις τυπικές επιταγές και θα προχωρήσουν σε ένα «ζωντανό» Συνέδριο σε απόλυτη επικοινωνία με τα αιτήματα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ρήξη σε πρώτη φάση στην ΚΟ φαίνεται ότι θα επαναληφθεί στο Συνέδριο στο τέλος του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι η προεδρική ομάδα θέλει να ηγεμονεύσει, να κερδίσει το Συνέδριο και το κόμμα, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι «όποιοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον ''ηγέτη Τσίπρα'' μπροστά στο εθνικό δίλημμα δεν μπορούν να ακολουθήσουν το στοίχημα για τη χώρα και θα παραμείνουν στις εσωκομματικές ίντριγκες»...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 26/07/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου