Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/07/2015
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, σε συνέντευξη που παραχώρησε (Ρ/Σ ALPHA 9,89), παραδέχθηκε ότι «εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές, δύο διαφορετικές απόψεις», ο δρόμος της συνύπαρξης μέσα στο κόμμα θα είναι δύσκολος, «ίσως θα είναι αδύνατος».
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει για όλα τα προηγούμενα χρόνια να συστεγάζει διαφορετικές προσεγγίσεις, έκανε ωστόσο τη διάκριση ότι σήμερα δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται, «αλλά συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες μέσα από τη διαδικασία να απαντηθούν τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τοποθετήθηκε κατά των διαφωνούντων στην κεντρική κυβερνητική επιλογή της συμφωνίας με τους εταίρους. «Το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα, με ένα σκέτο “όχι”, χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, η οποία να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη και ταυτόχρονα αυτό να μπαίνει σε μέτρηση ποιος έχει την περισσότερη αγωνία, ποιος είναι περισσότερο αριστερός, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Οι αναφορές της κ. Γεροβασίλη έρχονται σε συνέχεια της σκληρής κριτικής που άσκησε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στους οπαδούς της ρήξης. Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, μέσω αναρτήσεων στον ιστότοπο iskra.gr, που εκφράζει τις απόψεις της, η απάντηση προς τον πρωθυπουργό ήρθε σε υψηλούς τόνους, με κριτική στους χειρισμούς του και στη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε.
Ειδικότερα, αναφορικά με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι δεν κατατέθηκε ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο από κανέναν, σε άρθρο του iskra.gr αναφέρεται: «Ακόμα κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα - πράγμα που δεν ισχύει - σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και της ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε; Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ενα ευρώ δανειακής βοήθειας - γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου; Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;
Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν».
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα επιμένει στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και αφού επικρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους ως μη βιώσιμη, χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Στο πλαίσιο αυτό η πραγματική εναλλακτική είναι μια: προετοιμασία για συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την ΟΝΕ, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι απαραίτητες ριζοσπαστικές αλλαγές στη χώρα. Ο χρόνος είναι λίγος – μερικοί μήνες μέσα στους οποίους θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να υπάρχουν αντιδράσεις. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται παράλληλα το νέο μνημόνιο με του δανειστές.
Οι κοινοβουλευτικές και κομματικές συλλογικότητες του Σύριζα μπορούν ακόμη να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο αυτό, αρκεί να υπάρξει ενότητα και κοινή στόχευση. Η προετοιμασία του εναλλακτικού σχεδίου πρέπει να αρχίσει αμέσως, καθώς η βάση υπάρχει και είναι επεξεργασμένη. Απομένει η πολιτική βούληση, έστω και τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου