Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παραμένει το ρήγμα στην κυβέρνηση - 36+5 οι απώλειες

Τι έδειξε η δεύτερη ψηφοφορία για το ο μνημόνιο
Παραμένει το ρήγμα στην κυβέρνηση - 36+5 οι απώλειες

Οριακά «μάζεψε» τους αντάρτες ο πρωθυπουργός - 31 τα «όχι» (από 32, καθώς έκανε την έκπληξη ο Βαρουφάκης), 5 τα «παρών» (από 6), αλλά τώρα υπήρχαν και 5 βουλευτές που ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1 - Συνολικά 230 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο... Παραμένει το ρήγμα στην κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός οριακά μόνο «μάζεψε» τους αντάρτες, κατά την δεύτερη ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο. Με 230 ψήφους υπερψήφισε η Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.

Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».

Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς,  Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης, είναι οι υπόλοιποι 30 βουλευτές που επανέλαβαν την ψήφο τους και ψήφισαν «όχι».

Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «ΟΧΙ» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ΝΑΙ) και  η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ΝΑΙ).

Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και ΝΑΙ στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει ΝΑΙ.

Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία:
-Ένα «όχι» έγινε «ναι» (Βαρουφάκης)
-Τέσσερα «παρών» έγιναν «ναι» (Κατριβάνου, Μπαξεβανάκη, Μιχαλάκη, Καραγιαννίδη)
-Ένα «όχι» έγινε «παρών» (Δερμιτζάκης)
-Δύο «ναι» έγιναν «παρών» (Κασσιμάτη, Τζήκα-Κωστοπούλου)

-Ακόμα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο ένα.

Και η δεύτερη ψηφοφορία αναδείχτηκε σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν ανέρχεται στους 36 (31 «όχι» και 5 παρών»). Συνολικά 113 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι», μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα οι «κυβερνητικές» ψήφοι να είναι συνολικά 126.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου