Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Νέο δάνειο 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/07/2015
Νέο δάνειο της τάξης των 82 με 86 δισ. ευρώ υπολογίζει το Eurogroup ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Ιουλίου ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα περάσει τους νόμους που τίθενται ως προαπαιτούμενα. Το ποσό αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα χρόνια του προγράμματος (ύψους 47 δισ. ευρώ), τις ανάγκες για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκτίμηση για έως και 25 δισ. ευρώ), εκείνες για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (7-8 δισ. ευρώ) και επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων που έχουν αξιοποιηθεί από το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες (επιστροφή περί των 6-8 δισ. ευρώ).
Το ποσό κυμαίνεται από τα 82 δισ ευρώ έως τα 86 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τι θα αποφασιστεί για τις δύο εσωτερικές υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής προκύπτουν τα εξής:

1. Το συνολικό ύψους του νέου δανείου θα είναι 82-86 δισ. ευρώ.

2. Για τις τράπεζες εκτιμάται ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους θα κινηθούν μεταξύ των 10 και 25 δισ ευρώ (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 25 δισ. ευρώ, αλλά σε Αθήνα και Ευρωζώνη θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ). Μάλιστα, από το ποσό που τελικά θα προκύψει, τα 10 δισ. ευρώ θα κατατεθούν αμέσως σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

3. Εως τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν 7 δισ. ευρώ, εφόσον έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα. Με το ποσό αυτό, θα αποπληρωθούν τα 3,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν στις 20 του μήνα. Επίσης, θα εξοφληθεί το 1,6 δισ. ευρώ που δεν αποπληρώθηκε στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς και τα 472 εκατ. ευρώ που δεν καταβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, θα αποπληρωθούν τα περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγουν σήμερα, ενώ την 1η Αυγούστου υπάρχει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου λήγουν ομόλογα ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ σε ιαπωνικό νόμισμα. Οι παραπάνω υποχρεώσεις ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ και το ποσό που απομένει έως τα 7 δισ ευρώ αφορά κυρίως σε καταβολή τόκων.

4. Στα μέσα Αυγούστου θα εκταμιευθούν άλλα 5 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, τόκοι και άλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 82-86 δισ. ευρώ, τα 70 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την Ευρωζώνη, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου