Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/07/2015

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά από 31 ώρες διαπραγματεύσεων, από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα το πρωί στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ύστερα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία. «Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο: να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. «και το καταφέραμε», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ικανοποιηθούν», είπε ο κ. Τουσκ. Για τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάϊσελμπλουμ «το θέμα της εμπιστοσύνης ήταν κομβικής σημασίας», ενώ τόνισε ότι για αυτό σε μερικά θέματα έγιναν μεγάλα βήματα που θα επέτρεπαν να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών- μελών.
Συγκεκριμένα ο κ. Ντάϊσελμπλουμ αναφέρθηκε στη νέα παράμετρο της συμφωνίας. Ένα ταμείο επενδύσεων για ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ με έδρα την Αθήνα και θα ρευστοποιήσει ορισμένα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσα από ιδιωτικοποίηση ή εκμετάλλευση τους. Από αυτά τα 50 δισ τα 25 δισ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 12.5 δισ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ  για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η διοίκηση του θα είναι υπό ελληνικές αρχές που θα υπόκειντο στην εποπτεία  ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.
Για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το πιο θετικό είναι το αποφεύχθηκε το grexit και ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι «μία τυπική ευρωπαϊκή διευθέτηση». Η παρουσία του ΔΝΤ είναι υποχρεωτική για την συμφνωία ενός νέου προγράμματος ESM και η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζητήσει ξαάν την στήριξη του Ταμέιου μετά την λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:
- Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
- Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή  πρέπει να έχει νομοθετήσει:
- Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.                                                                         

- Οι παραπάνω  μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.
Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:
- Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο  ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

- Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.

- Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.

- Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο να διαβεί με πολλές ενέργειες τις επόμενες ημέρες:
- Στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή ενός προγράμματος – υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – για την αποπολοτικοποίηση της διοίκησης και την έμφαση στις ικανότητες των στελεχών της. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω των αλλαγών που θα φέρει να μειώσει τα κόστη στη δημόσια διοίκηση βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
- Να ζητήσει τεχνική βοήθεια έως τις 20 Ιουλίου από τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, τη βοήθεια αυτή θα την συντονίζει η Κομισιόν. Επίσης, η κυβέρνηση για να επιτύχει την καλύτερη εφαρμογή και έλεγχο του προγράμματος θα αποκαταστήσει πλήρως τις μεθόδους συνεργασίας με τους θεσμούς. Οπερ και σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση θα είναι σε στενή συνεργασία μαζί τους για όλα τα νομοθετήματα που θα εισάγει στο Κοινοβούλιο.
- Με εξαίρεση το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει με στόχο να τροποποιήσει, όλα τα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει από τις 20 Φεβρουαρίου και τα οποία οδήγησαν σε οπισθοχώρηση έναντι των προβλέψεων του προηγούμενου προγράμματος. Εναλλακτικά θα πρέπει να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα.
Επισυνάπτεται ολόκληρη η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στα ελληνικά και αγγλικά.
Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου