Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τα «όχι» στη Βουλή βαθαίνουν το χάσμα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/07/2015
Από τις 4 Ιουλίου, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή ο δρόμος για τη νομοθετική επικύρωση της «συνθηκολόγησης» της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα με τους εταίρους-δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να «αιμορραγεί». Απαντες εστιάζουν το βλέμμα στην ολομέλεια, στα γραφεία στην Κουμουνδούρου, στην ιστοσελίδα «Ισκρα» του κ. Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, ενίοτε δε και στο, με μονίμως κλειστή την πόρτα εισόδου, γραφείο της προέδρου της Βουλής: όλα, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν κινήσεις προσώπων και ομάδων και προκειμένου να χαρτογραφηθεί το διαπιστούμενο «ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα φανεί παράδοξο, αλλά όπως αποκαλύφθηκε εντός του ναού της Δημοκρατίας, το βλέμμα πρέπει να στραφεί και προς μιαν άλλη κατεύθυνση: σε μία από τις πάμπολλες ανηφόρες των Αγράφων! Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με επίσημη μαρτυρία, ίσως εντοπίζονται πέρα από κάποιο βοσκό με τις λιγοστές κατσίκες του, και απαντήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ .

«Ανεβαίνοντας στα Αγραφα, βρήκα ένα φοβισμένο άνθρωπο κοντά στο κοπάδι του. Για να αποφύγει μια ανηφόρα 4 με 5 χλμ. με τα πόδια, τον πήρα στο αυτοκίνητο και μόλις με γνώρισε μου είπε: “Θα μας πάτε στη δραχμή εσείς”. Και τον ρώτησα τι έχει να φοβηθεί εκείνος από τη δραχμή όταν όλο του το βιος είναι 20 κατσίκες», αναφέρει με γλαφυρό τρόπο ο κ. Θ. Κώτσιας. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξ εκείνων που ψήφισαν «Οχι» στις δύο πρόσφατες ψηφοφορίες με τις δέσμες των προαπαιτουμένων. Μέσα, λοιπόν, σε ένα –προφανώς βουλευτικό– αυτοκίνητο και σε μια διαδρομή ελαχίστων χιλιομέτρων, διεφάνη ο πυρήνας του προβληματισμού περί «εναλλακτικής λύσης» που έχει αναπτυχθεί στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Οταν στις 4 Ιουλίου ήρθε το πρώτο κείμενο, για παροχή εξουσιοδότησης στον κ. Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει τον οδυνηρό συμβιβασμό, καταγράφηκαν δύο «Οχι», οκτώ δήλωσαν «παρών», ενώ την αποστασιοποίησή τους επέλεξαν να καταδείξουν διά της απουσίας τους άλλοι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εντεκα ημέρες αργότερα, με την πρώτη δέσμη των προαπαιτουμένων, τα «Οχι» έγιναν 32, τα «παρών» έξι, ενώ υπήρξε μία απουσία. Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, πιστοποιήθηκε η ύπαρξη αυτού του βαθύτατου ρήγματος: 31 «Οχι» και πέντε «παρών».

Πίσω από τη δυναμική των αριθμών, όμως, υπάρχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται κυρίως εντός Βουλής και τα οποία προσδίδουν στο πρόβλημα εκρηκτικές διαστάσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά πηγάζουν μέσα από τις εξαιρετικά επικριτικές για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό φράσεις των διαφωνούντων, όπως: «Φαιδρή νομοθέτηση, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, προσκόλληση στην καρεκλίτσα του Υπουργικού Συμβουλίου» (Ραχήλ Μακρή). «Η Βουλή νομοθετεί καθ’υπαγόρευση» (Δ. Κοδέλας). «Ζούμε εφιάλτη» (Θ. Πετράκος). «Καταστροφή» (Αθ. Σκούμας). «Μικρή και κακή παρένθεση» (Δ. Στρατούλης).

Απέναντί τους, όσοι στηρίζουν με το «Ναι» τον πρωθυπουργό δείχνουν μουδιασμένοι από τις εξελίξεις, αλλά και σε μεγάλο βαθμό έντονα ενοχλημένοι από τη στάση των «συντρόφων» τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αφορμή μία ακόμη σφοδρή επίθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου κατά της κεντρικότερης πολιτικής επιλογής του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης, ο κ. Σωκρ. Φάμελλος μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό, σε μια ένδειξη εκπροσώπησης των 113 οι οποίοι στηρίζουν κυβέρνηση, είπε: «Θέλω να κάνουμε μία δήλωση: με πλήρη γνώση και με ξεκάθαρη βούληση εισηγούμαστε και τοποθετούμαστε υπέρ της ψήφισης».

Το κλίμα βαραίνει διαρκώς. Και καθώς το ρήγμα μετεξελίσσεται σε χάσμα, η προοπτική να υπάρξει και σχίσμα ενισχύεται, καθώς το παρασκήνιο αντηχεί από φωνές των μεν που ζητούν ή διαγραφές ή παραιτήσεις των ανταρτών, και των δε που λένε ότι δεν χαρίζουν το κόμμα σε ριψάσπιδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου