Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Θεοδωράκης καλεί πρωθυπουργό να αποπέμψει την Κωνσταντοπούλου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/07/2015
 
Θέμα αποπομπής της Ζωής Κωνσταντοπούλου έθεσε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης, καλώντας τον κ. Αλ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του ή, με απλά λόγια, την πρωτοβουλία μομφής έναντι της προέδρου της Βουλής. «Δεν νοείται να τηλεφωνούν υπουργοί λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και να λένε ‘‘κάντε κάτι, γιατί η Ζωή σαμποτάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες’’. Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι έξω από το πνεύμα συναίνεσης που υπάρχει στο Κοινοβούλιο, και την πρωτοβουλία (της καθαίρεσής της) οφείλει να την αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η ανάδειξη του προβληματικής λειτουργίας της Βουλής, εξαιτίας της συμπεριφοράς της κ. Κωνσταντοπούλου, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Θεοδωράκης, στην οποία, όπως αναμενόταν, έθεσε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι το Ποτάμι θα φέρει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή πρόταση που θα καταργεί το μπόνους των 50 εδρών, επιδιώκοντας έτσι και στο θέμα αυτό να προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι θα είναι εντελώς αναξιόπιστος αν επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ένα σύστημα που ο ίδιος είχε καταγγείλει ως καλπονοθευτικό.
Με το ίδιο σκεπτικό ο κ. Θεοδωράκης ιεράρχησε σειρά δεσμεύσεων που κατά την άποψή του οφείλει να αναλάβει ο πρωθυπουργός, καλώντας τον, μεταξύ άλλων, να μη γίνουν εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα, να ματαιώσει όλες τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο Δημόσιο και την παιδεία, να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν στη Βουλή και να εκπονηθεί τον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές. Παράλληλα, το Ποτάμι δημοσιοποίησε 17 προτάσεις, πολλές εκ των οποίων αποβλέπουν να αμβλύνουν τις υφεσιακές συνέπειες, τις οποίες όλοι προεξοφλούν ότι θα έχει και το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών είναι η δραστική περικοπή των συντάξεων για τους 390.000 πολίτες που έχουν βγει στη σύνταξη πριν το 60ό έτος της ηλικίας τους, η απαλλαγή από το ΦΠΑ των επιχειρήσεων που έχουν τζίρο μέχρι 30.000 ευρώ, και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω της εξέτασης μαρτύρων σε δικηγορικά γραφεία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Θεοδωράκης, υπεραμυνόμενος της στάσης ανοχής που έχει επιλέξει να τηρεί προσωπικά έναντι του κ. Τσίπρα, υπέπεσε σε καινοφανή πολιτική αντίφαση. Ενώ κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά μία λαϊκίστικη ρητορική, την οποία δυστυχώς βλέπουμε ακόμα κι αυτές τις ώρες της νέας κυβέρνησης», την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να δίνεις τη μάχη σταθεροποίησης της χώρας, εάν πριονίζεις την καρέκλα του πρωθυπουργού», ωσάν να μην επέλεξε ο κ. Τσίπρας αλλά κάποιος άλλος τη νέα κυβέρνησή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου