Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Δυναμική επανεμφάνιση των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22.07.2015, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Σε κλίμα έντασης και με τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνουν το λόγο, να επαναβεβαιώνουν το βαθύ ρήγμα στην κυβερνώσα πλειοψηφία, συνεχίζονται στη Βουλή οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης τεσσάρων αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου με την δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου ως «κατεπείγον», με στόχο να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια εντός της ημέρας.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα με τα προαπαιτούμενα και να αρχίσουμε την Παρασκευή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους που θα πρέπει να
ολοκληρωθούν ως τις 18-20 Αυγούστου. Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει –με αφορμή τη γνωστή συζήτηση των τελευταίων 24ώρων, ότι στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει αναφορά σε αγρότες, στη συμφωνία των Βρυξελλών. Και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για περαιτέρω μελέτη. Η ρύθμιση θα έρθει μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την νέα συμφωνία» συμπλήρωσε. Την διαφωνία τους για την ακολουθούμενη κατεπείγουσα διαδικασία εξέφρασαν μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζών, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος για το θέμα της πολιτικής δικονομίας (αμφότερα ρυθμίζονται από το σχέδιο νόμου) δέχτηκαν σκληρή κριτική και από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές των οποίων με την ψήφο τους καλούνται για δεύτερη φορά να καλύψουν το «κενό» των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οσοι με δηλώσεις τους, πριν και μετά από τις εκλογές, περί προοπτικής εξόδου από το ευρώ βοήθησαν στο bank-run. Αυτοί λοιπόν να μην ζητούν από εμάς το λόγο για τη σημερινή κατάσταση των τραπεζών», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας άμεσα στην κριτική του Α. Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) ότι εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν στην οικονομία περιβάλλον ασφυξίας και στις τράπεζες προβλήματα.
  • Δηλώνουν ότι διαφωνούν, αλλά...
«Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε σήμερα ένα νομοθέτημα με μέρος του οποίου έχουμε σημαντικές διαφωνίες» είπε από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος. «Είχα πολύ σοβαρό ηθικό δίλημμα: από τη μία να εισηγηθώ κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ. Και από την άλλη, να μην το εισηγηθώ οπότε υπάρχει η άτακτη χρεοκοπία. Αισθάνομαι ότι είμαστε όλοι, και εγώ, σε κατάσταση ανάγκης. Είχα μπροστά μου δύο άσχημα και τη φυγομαχία. Δεν επιλέγω φυγομαχία και διαλέγω το μικρότερο κακό: Προτιμώ να έχουμε έναν όχι καλό κώδικα πολιτικής δικονομίας, από το να δημιουργηθεί στην κοινωνία περιβάλλον δυστυχίας» σημείωσε σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε, ότι στο παρελθόν συμμετείχε σε κινητοποιήσεις κατά του προτεινόμενου και στην παρούσα φάση Κώδικα.
Στο ίδιος μήκος κύματος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχουμε μια κακή συμφωνία, αλλά με μοναδική εναλλακτική την άτακτη χρεοκοπία. Επιλέξαμε να συνθηκολογήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μέτρα που δεν ήταν σε κανένα προγραμματικό μας κείμενο. Κρατήσαμε όρθια τη χώρα αλλά και την κυβέρνηση. Και δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνηθεί ξανά η Ελλάδα από τις δυνάμεις που την έφεραν στη σημερινή κατάσταση», συμπλήρωσε.
Παρεμβαίνοντας άμεσα, ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας είπε ότι το να δηλώνουν τόσο ο υπουργός όσο και ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος πως διαφωνούν με το νομοθέτημα το οποίο εισηγούνται, ισοδυναμεί με ομολογία θεσμικής ανωμαλίας. Σας παρακαλώ για τη θεσμική επάρκεια του Κοινοβουλίου, να αναλάβετε την ευθύνη της πραγματικής εισηγήσεως νομοσχεδίων», είτε με έμφαση καλώντας τους εμμέσως σε διαφορετική περίπτωση να παραιτηθούν.
«Αν δεν πιστεύετε το πρόγραμμα, παραιτηθείτε και φύγετε» σχολίασε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ).
«Εχουμε μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, και μια αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Αλλά σας προειδοποιώ ότι αυτό που υπάρχει τώρα, δεν θα ισχύει πάντα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.
  • Οι διαφωνούντες
Παράλληλα με αυτό το άτυπο ντιμπέιτ των πρώην με τα νυν κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται –όπως ήταν αναμενόμενο- στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει από ενστάσεις έως και πλήρη διαφωνία με τις ακολουθούμενες κυβερνητικές επιλογές: από τη στάση τους, αργά απόψε κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα κριθούν πολλά τόσο ως προς το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την ισχύ του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.
«Επιχειρείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικών δολοφόνων. Δεν προδίδω τους πολίτες» είπε η Ραχήλ Μακρή.
Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική, τότε η κοινωνία έχει το δικό της μονόδρομο να αγωνιστεί» είπε ο εκ των διαφωνούντων Δημ. Κοδέλας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Βουλή εξακολουθεί να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της τρόικα. Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο χωρίς να συμφωνούμε με το περιεχόμενο; Οταν βουλιάζει η κοινωνία, πώς να μιλήσουμε για σωτηρία της χώρας; Αδυνατώ έξω από τη Βουλή να είμαι με τους αδύνατους, και μέσα στη Βουλή να ψηφίζω υπέρ των τραπεζιτών. Είναι ταπεινωτική η κατάληξη».
«Ζούμε για δεύτερη Τετάρτη έναν δεύτερο εφιάλτη», τόνισε ο Θ. Πετράκος. «Ο εφιάλτης πρέπει να τελειώσει τώρα. Δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αρνούμαι να δεχθώ ότι υπάρχουν μονόδρομοι στην πολιτική και στην κοινωνία, έστω και προσωρινά. Υπήρχε και υπάρχει «άλλη» λύση: Δεν είχαμε εξουσιοδότηση να πάμε σε άλλο νόμισμα μεν, αλλά δεν είχαμε και εξουσιοδότηση να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο. Εστω και τώρα, έχουμε υποχρέωση να ζητήσουμε δίμηνη παράταση και να προσφύγουμε στο λαό».
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορουσα να ψηφίσω μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις, επεσήμανε ο Δ. Στρατούλης, τονίζοντας ότι «η συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν δίνουν αναπτυξιακή διέξοδο στη χώρα και ολοκληρώνουν έναν κύκλο καταστροφής». Καταψήφιση προανήγγειλε και ο Θ. Σκούμας κάνοντας λόγο για «άδικα και αντιλαϊκά» προαπαιτούμενα μέτρα.
  • Οχι αλλαγές
Ν. Παρασκευόπουλος. «Δεσμευόμαστε από δικές μας συμφωνίες (όπως της 20ής Φεβρουαρίου) και όχι από μια άδεια που θα μας έδιναν ή όχι από τους Θεσμούς. Αν εμείς αποκλίνουμε από τη συμφωνία και της 12ης  Ιουλίου, μπορούμε να έχουμε συνέπειες, τις οποίες δεν θέλουμε. Αυτό είναι η κατάσταση ανάγκης. Αρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από αυτή τη συμφωνία, αφού θα οδηγούσε σε ναυάγιο τη χρηματοδότηση της χώρας.
«Αρα, γιατί είμαστε εδώ;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ο Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «Δεν τολμάτε να κάνετε ούτε συντακτικές, ούτε γραμματικές αλλαγές. Αυτό είναι εξευτελισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου